Zoraki bağış
Gölbaşı Belediyesi, Çankaya, Oran ve Dikmen'de oturan vatandaşların daha yakın olduğu gerekçesiyle, yakınlarını Gölbaşı'ndaki mezarlığa defin taleplerinin artması üzerine, cenaze sahibinden 6 bin 600 TL Gölbaşı Spor Kulübü'ne bağış almaya başladı.
Gölbaşı Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çelebi, yaptığı açıklamada, mezarlık alanın ancak ilçedeki vatandaşlara yetecek kapasitede olduğunu ''caydırıcı'' olması için bağış istendiğini söyledi.
Coğrafi konum açısından Dikmen, Oran bölgesindeki vatandaşların, Cebeci ya da Karşıyaka mezarlıkları yerine mesafe bakımından kendilerine daha yakın olan Gölbaşı'ndaki mezarlığı tercih ettiklerini bildiren Çelebi, bu durumun ilçede mezarlık alan sıkıntısına yol açtığını ifade etti.
Gölbaşı ile Çankaya ve Dikmen semtinin aynı sınırı paylaştıklarını belirten Çelebi, yine de ilçe dışındakilerin Gölbaşı'ndaki mezarlık alanı kullanmalarına sıcak bakmadıklarını kaydetti. Gölbaşı nüfusuna kayıtlı olanlardan çok cüzi bir mezar ücreti alındığını anlatan Çelebi, mezarlık alanı konusunda çok büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
İlçe dışından gelen defin işlemleri için alınan ücretin kişinin ekonomik gücüyle orantılı olarak gerçekleştiğini ileri süren Çelebi, bu konuda daha önceki belediye yönetiminin de Meclis'te aldığı kararlar olduğunu kaydetti.
Gölbaşı Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Necati Akçam' da ilçe dışındakiler için alınan bağış miktarı olarak belirlenen 6 bin 600 TL'lik rakamın, Ankara Büyükşehir Belediyesinin ''ölmeden önce mezar yeri satın alanlara uyguladığı rakama'' karşılık olduğunu söyledi.
Cenaze yakınlarından Abdurrahim Sapan ise kasım ayında Dikmen'deki teyzesinin vefat ettiğini, geçen yıl yaşamını kaybeden eniştesinin gömüldüğü Gölbaşı'na defin işlemi için başvuruda bulunduklarını bildirdi. Gölbaşı Belediyesi'nin defin için kendilerinden Gölbaşı Spor Kulübü'ne vefat eden teyzesi için 6 bin 600 TL bağışta bulunmasını istediklerini iddia eden Sapan, şunları kaydetti:
''Bağış miktarı yüksek olduğu için teyzem, kocasının Gölbaşı'ndaki mezarının yanına gömülemedi. Karşıyaka Mezarlığı'na defnedildi. Biz bu kadar parayı verecek maddi güce sahip değiliz. Bunu belediye yetkililerine ifade etmemize rağmen kabul ettiremedik. Bin ya da 2 bin TL vermek istedik. En azından karı-koca aynı yere gömülsünler diye. Geçen yıl vefat eden eniştemiz için böyle bir rakam istenmemişti. Bu yeni bir uygulama. Cenazemiz bu nedenle 3-4 saat ortada kaldı. Baktık olmayacak teyzemi mecburen Karşıyaka Mezarlığı'na gömdük. Şimdi her ikisini ziyaret için 40 kilometre mesafe kat ediyor, ayrı ayrı mezarlarına gidiyoruz.''
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN GÖRÜŞÜ
Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de ilçe belediyelerinin cenazelerle ilgili işlem yaparken Büyükşehir Belediye Meclisi'nin belirlediği fiyatın dışında, ayrı bir talepte bulunamayacaklarını belirtti.
Bir ilçe belediyesinin, cenazelerin hangi mezarlığa gömüleceğine ilişkin tespit ya da ayrım yapma yetkisinin bulunmadığını bildiren yetkililer, şöyle devam etti:
''Bugün Karşıyaka Mezarlığı Yenimahalle'de, Cebeci Asri Mezarlığı da Mamak'ta. Yenimahalle'de oturan birisi Cebeci Asri Mezarlığı'na gömülmek isterse, o ilçe belediyesinin buna karşı çıkma ya da farklı bir uygulama yapma yetkisi yoktur. Kefen ve cenaze işlemler ide ücretsizdir. Sadece Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı kararla, ölmeden önce mezar yeri satın almak isteyenler için uygulanan 7 bin TL civarında ücret istenmektedir. Bunun nedeni de ölmeden önce mezar yeri satın almayı caydırma amacı taşımaktadır. Yani mezar yerlerinin ranta dönüşmesinin engellenmesi yönünde bazı kurallar ve yüksek ücretler konmuştur.''
Kulüp Başkanı Ali Atsız ise konu ile ilgili daha sonraki günlerde detaylı aaçıklama yapacağını bildirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim