Umut Kıran Yansımalar
Ünlü şari-yazar Ferruh Sidar'ın son kitabı Umut Kıran Yansımalar okurla buluştu. Asil Yayınları'ndan çıkarılan Umut Kıran Yansımalar kitapçılardaki yerini aldı.
Ferruh Sidar'ın , insan hayatının her alanına ve günlük hayatın inceliklerine de yönelen 'Umut Kıran Yansımalar' 160 sayfa ve 37 deneme yazısından oluşuyor.
Tüm seçkin kitapevlerinde aynı anda okurlarla buluşan Umut Kıran Yansımalar a okurların büyük ilgi göstermesi bekleniyor.
İlçemizin değerlerinden ve Mogan Şiir Akşamlarının yaratıcısı ve isim babası olan Ferruh Sidar'ın denemeleri tüm Türkiye'de okurlar tarafından büyük ilgi görüyor. Ferruh Sidar'ın daha önce yayınladığı Yeni Modern isimli deneme kitabına ilişkin ünlü araştırmacılar ve profosörlerde olumlu yönde yorumlarda bulunmuştu. İşte o yorumlardan sadece bir kaçı;
Yekta Güngör ÖZDEN Şair-yazar (Anayasa Mahkemesi Eski Bşk.)
Sayın Ferruh SİDAR'ın Yeni Modern adlı yeni yapıtı başarılı denemelerinin beğeni toplayan bir demetidir. İnsanlığın giderek karmaşık koşullara sürüklendiği dünya ortamında çözüm aranan sorunları insan değerinden başlayarak irdelerken yaşam gerçeklerini gözardı etmeden, içtenlikle ele alması, usavurum yöntemiyle sonuçlara ulaşması, öneri ve dileklerini sıralaması, akıcı anlatım biçemiyle ilgi toplaması, özellikle düşündürmesi ustalığının belirgin kanıtlarıdır. Bilgiyi vurgulayan, anlam ve anlama üzerinde koşullanmışlıktan ve önyargıdan kaçınarak düşünmeye çağıran tümceleri davranışlarımıza getireceğimiz ölçüler yönünden yararlı uyarılar içermektedir. Duygu ve düşünce birlikteliğini, ilişkiler düzenini, mutlulukla üzüntüler bağlamındaki kişisel duruşları bilimsel duyarlık düzeyinde incelemiştir. İnsan ruhunun derinliklerine ilişkin ilginç görüşleri, iç dünya yansımalarına değinmedeki yalınlığı yapıtının kutlanacak bir çabanın ürünü olduğunun güçlü kanıtıdır. Eylüller Ürüne Durdu adlı şiir kitabından sonra, bir düşün anahtarı olan yeni çalışması nedeniyle bir kez daha ellerine sağlık! diyorum.
Prof.Dr.Mustafa CANBOLAT (Türk Dili Ve Edebiyatı)
Günlüklerinden derlediği düşünsel konuları, insan yazgısını, sevgiyi, hüznü, acıyı ve sevinci ön plana çıkardığında, onun antenlerinin bütün dünyaya açık olduğunu görüyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun, haksızlığa uğrayanların, ezilenlerin, savaşta yaşamını yitiren çocukların, anaların ve bütün insanların acısını yüreğinde duyumsuyor. Şiir tadındaki, insanı düşündüren, yüreğini sızlatan, ama hep aydınlığa açılan bu denemeler, dünyaya bakış açımızı genişletiyor, derinleştiriyor. Geniş bir tarih, edebiyat ve felsefe birikimi ile yazılmış olan coşkulu denemeler önümüze yeni ufuklar, yeni dünyalar açıyor.
Prof.Dr.Tuğrul İNAL (Fransız Dili Ve Edebiyatı) Frankofoni Editörü
Yazınsal bir tür olarak denemeler, insanın insanı en iyi anlatabildiği bir alandır. Düşünen, tartışan, bulgulayan ve sorumluluk duyan bir aydına da en çok yakışandır. O kadar ki deneme türünü tüm uluslar, tüm kuşaklar, su, ekmek bilip aşkla sevmişlerdir Ferruh Sidar uzun ve dolambaçlı yollara sapmadan, usta bir gözlemci olarak insana özgü her şeyi, her konuyu fotoğraf makinesinin karelerine odaklamış. Bu karelerde âdemoğlunun en uç ve en belirgin yanları, fantezi, aşk, sevgi, yaşam ve ölüm izleklerinden tutun da, doğa, yabancılaşma, geçmiş ile geleceğin kimi zaman birlikteliği, kimi zaman da amansız çekişmesi, felsefe,dil, sanat ve yazın konuları, kısacası bize ait her şey var. En güzeli de, bunları öyküleştiren bal kaymak bir anlatı dili var. Ne güzel, ne hoş, insanın kendisiyle bu boyutta konuşması; yaşamakta olduğumuz ulusal ve evrensel bunca sorun, bunca pislik ortasında, güzellikler adına benzer görüşteki insanları buluşturması Ferruh Sidar'ın denemeleri karanlıktan aydınlığa geçişin estetik bir serüvenidir.
Prof.Dr.Ekrem AKSOY (Fransız Dili Ve Edebiyatı)
Ferruh Sidar, 'dala çıkıp şaklabanlık yapan insan ile aya çıkıp şaklabanlık yapan insan' arasında hiçbir fark görmüyor; çünkü birincisi 'eski modern, Amerika'da ve Avusturalya'daki yerlileri yok etti ' 'Bilgi Çağının insanı olan Yeni Modern ise milyonlarca insanın açlıktan ölmesine neden oluyor ' Böyle bir düşünce Lucien Goldmann'ın, tarihin varlıkbilimsel temeli, insanın öbür insanlarla olan ilişkisidir Geçmişin bilgisinde aradığımız şey çağdaş insanların bilgisinde aradığımız şey'in aynıdır. Bunlar her şeyden önce, bireylerin ve insan topluluklarının değerler, topluluk ve evren karşısındaki temel tutumlarıdır sözlerini anımsatıyor. Başka bir deyişle Yeni Modern yazın toplumbilimi terminolojisiyle böyle anlatılan bir olguyu, duygu ve düşüncelerini aklının denetim ve süzgecinden geçiren bir şairin sözleriyle okuyucuya sunuyor. Şiirle düz yazıyı birleştiriyor; ele aldığı bilimden felsefeye, dilden edebiyata, tarihten gündelik yaşama ilişkin konu ve sorunların açımlanmasında şiirleriyle de karşılaşıyoruz. Yeni Modern'de Ferruh Sidar hem bir düşünür, hem de şair; Latinlerin dediği gibi hem faber (zanaatkâr,zanaatçı,esnaf;hünerli), hem de geniş anlamda vates ( şair, kâhin) bir şair. Yazar duyumsadığı, karşılaştığı sorunları çözümlediği iddiasında değil. Sergiliyor onları: beyin ile kalbi, akıl ile duyguyu, bilimle düşler dünyasını, şiirle düz yazıyı harmanlayarak
Prof.Dr. Necdet ADABAĞ (İtalyan Dili Ve Edebiyatı)
Çıkmaz sokakların şairi Ferruh SİDAR, umutsuzluk çizgisinde boğuşurken; yaşamı gidiş ve dönüşlerde yeniden tanımlamaya çalışmaktadır.
Prof.Dr.Cengiz ERTEM (Fransız Dili Ve Edebiyatı) Lıttera Editörü
Victor Hugo şiiri tanımlarken: şu yeryüzünde insana özgü, insan yüreğine özgü ne varsa odur; içsel olan ne varsa odur, demişti. Ferruh SİDAR, insan sıcağını, insan yüreğinin titreşimlerini dizelerinde yansıtan; William Worsword'un deyişiyle, duygu taşmasını dünyamızın somut gerçekleriyle birleştiren bir şair; insanı, bir bütünlük içinde duyumsatıyor.
Prof.Dr.Talât S.HALMAN
Denemeleriniz, ayrı ayrı konularda çok değerli. Yürek dolusu tebriklerimi sunarım.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim