Odabaşı'nın çılgın projesi
Gölbaşı'nda ilçenin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkmak adına, daha önce köy durumunda iken mahalleye dönüştürülen Hacımuratlı, Yavrucak, Gökçehöyük, Ahiboz, Karagedik ve diğer köylerde Yaşayan Köy projesi haya geçiriliyor. Yaşayan Köy projesinin ise eleştirilerin hedef noktası olan İmar ve Şehircilik Müdürü İsmail Bilici ve Belediye Başkan Yardımcısı Erol Gündüz'e ait olduğu öğrenildi. İmar ve Şehircilik Müdürü İsmail Bilici'nin bu beklenmedik performansı ise herkesi şaşırttı.
Gölbaşı Belediyesinin uygulamaya koyacağı Yaşayan Köy projesi imarı tamamen bitmiş mahallelerde uygulanamayacak. Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı Yaşayan Köy projesi ile amaçlarının Gölbaşı'nın mahallelerini yaşanılabilir bir yer haline getirmek olduğunu ifade etti.
Ankara Mimarisine uyumlu hale getireceğiz
Başkan Odabaşı, daha önce hazırlanacak olan imar planlarının yerinde yapılacağını ifade ederek Özellikle yeni yapılacak yapıların dış cephelerinde cephe, çatı, sıva, boya, çıkma vs. özelliklerin geleneksel Ankara evi mimarisi ile uyumlu olması özendirilecektir. Dedi.
Başkan Odabaşı proje kapsamındaki hedeflerini ise şu sözlerle açıkladı.
Başka kişilerle hisselendirmeye son
Öncelikle kişilerin kendi mülkiyetlerinde başka kişilerle hisselendirmeye son verilmiştir. Evi, bahçesi, ağacı hatta kuyusu kendi parselinde kalacak şekilde imar uygulaması yapılan bu alanlarda, özellikle geleneksel Ankara evi modelini örnek alacak mimari uygulamalar, köy dokusuna yeni bir vizyon getirecektir. Gölbaşı'na özgü Andezit Taşı ile dış cephelerde özgün gölbaşı evi dokusu ortaya çıkacaktır. Hemşerilerim bürokrasi ile zaman kaybetmeden Belediyemizden ücretsiz temin edecekleri tip mimari projeler ile hiçbir masraf ödemeksizin inşaata başlayabilecektir. Ayrıca vatandaşın belini büken yüklü harç masrafları bu proje kapsamında minimum tutulacaktır.
Yerleşik doku korunacak
Yerleşik doku içerisinde, mevcut konut stokunun kullanılması özendirilerek, kırsal yerleşme alanlarında alanın özgün dokusu ve yapısal niteliklerine ve kırsal turizmin gereklerine uygun biçimde konut, pansiyon, yeme-içme mekanları, geleneksel el sanatları üretim ve satış yerleri, sosyal ve kültürel kullanımlar yer alabilecektir.
İnşaat alanı %60 olacak
Yerleşik dokuların dışında kalan ve yeni yerleşmeye açılacak olan konut alanlarında ise; imar planı ile verilen %50 inşaat alanı, geleneksel Ankara konut mimarisine özendirmek amacı ile yapıların cephe, çatı, sıva, boya, çıkma v.b. dış mimari özelliklerini taşıyan mimari projelerin tercih edilmesi halinde ise, %10 oranında artırılacak ve toplam inşaat alanı % 60 olacaktır.
Tarım ve Hayvancılık unutulmadı
Bu projelerde önemli bir açılım da, yerleşik dokuda yaşayan halkın geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik tesislerin yer alabildiği, dolayısıyla yeni iş imkânları sunacak olan Konut Dışı Kırsal Çalışma Alanlarıdır. Ekim 2010 tarihi itibariyle, Topaklı, Hallaçlı, Yaylabağ, Yurtbey, Koparan, Tulumtaş, Velihimmetli, Günalan mahallelerinde YAŞAYAN KÖYLER projesi hayata geçecek.
İmar biten yerler faydalanamayacak
2009 yerel seçimlerinden önce mevcut köy dokusunu ve yaşam tarzını yok sayarak çalışmaları başlatılan imar planlarının uygulama imkânı bulunmadığından, Hacımuratlı, Yavrucak, Gökçehöyük, Ahiboz, Karagedik mahalleleri ile daha önce imar planı bulunmayan Gölbaşı Belediyesi yetki ve sorumluluğunda kalan yeni mahallerin yerleşik dokusu ve çevresinde de uygulanmaya başlanacaktır.
Halkımızdan habersiz imar yapmayacağız
Yerel seçimlerinden hemen sonra başladığımız, yerinden yönetim anlayışımız gereği yapmaya taahhüt ettiğimiz imar planlarını, halkımızdan habersiz yapılması yerine halkı esas alıp mahallelerimizde toplantı yaparak halkla iç içe yerel halkın talepleri doğrultusunda şeffaf bir uygulama yapmaya devam ediyoruz.
Yerleşik dokuya önem vereceğiz
Parsel büyüklükleri dikkate alınarak serbest nizamda yapılaşmaya açılacak bu bölgelerde, yerleşik dokuya yeni bir kimlik kazandırılması amaçlanmaktadır. Özellikle yeni yapılacak yapıların dış cephelerinde cephe, çatı, sıva, boya, çıkma vs. özelliklerin geleneksel Ankara evi mimarisi ile uyumlu olması özendirilecektir.
Yaşayan Köyler projesi hayata geçiyor
Ayrıca, mevcut yerleşik alan içerisindeki yolların da, geleneksel dokunun vazgeçilmez bir parçası olan parke taşı uygulamasına belediyemizce başlanmış olup; önümüzdeki yıllarda bu alanlar içerisindeki tüm yollar parke taşı ile döşenecektir.Artık gölbaşımızın köyleri yaşanmaz olmaktan çıkacak, altyapı projeleri, parke döşeli yolları, geleneksel gölbaşına özgü konut mimarisi ve peyzaj uygulamaları ile Yaşayan Köyler hayata geçecektir. Bir yılı aşkın süre proje üzerinde çalışan imar ve şehircilik müdürlüğü personeline, başta imar müdürü ve teknik personeline teşekkür ediyorum.dedi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim