Küçük Bayburt Gölbaşı
Bayburt’un yer şekilleri ve ikliminin yaşam koşullarına olumsuz etkisiyle başlayan ekonomik sıkıntılar insanları göçe iten en önemli etken olmuştur .Bunun yanı sıra aileler arası çatışmalar,ilk göçlerin yaşanmasını tetiklemiştir.
İlk gidişler aile reislerinin iş bulmak amacıyla büyük şehirlere yaptığı mevsimlik göçlerle başlamıştır. Bayburt’tan Ankara’ya iş bulmak için gelen aile reisleri Bayburt’tan da bildikleri taş işçiliğini burada para kazanmak için kullanmışlardır .
Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara ‘ya yaptırmış olduğu demiryollarının çalışması da dahil olmak üzere birçok işte çalışmışlardır. Ankara ‘ya yaşanan bu gidişler sonucu ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki taş rezervlerini keşfetmiş ve elde ettikleri gelirin köyde elde ettikleri gelirden tartışılamaz oranda yüksek olması temelli bir göçü başlatmıştır. Ailelerini de alarak Gölbaşı’na göç etmişlerdir .
NEDEN GÖLBAŞI
Gölbaşı’na ilk göç eden 7 aile reisi ile yapılan görüşmelerden seçilerek alınmıştır.Bu insanların neden Gölbaşı’nı seçtiğini ortaya koyar .
1.AİLE REİSİ:
Göç etme nedeniniz ?
MEHMET GÜLHAN(73): Verimsiz bir memleketti.İş olanağımız yoktu.Rençberlik yapıyorduk ama toprak çok azdı yetmiyordu.Bayburt’ta 15 kişi ,bizim burada kazandığımız parayı kazanamıyordu.
Göçte harici bir neden var mı?
MEHMET GÜLHAN(73): Köyde kavga çıkmıştı ama Gölbaşı’na göç ettiğimizde burada yan yana yaşadık.
Göç için neden Gölbaşı’nı seçtiniz ?
MEHMET GÜLHAN(73): Ben orada çiftçiydim,esas görevim imamlıktı.Daha sonra müteahhit karnesi aldım ve taş sebebiyle burayı seçtim .
2.AİLE REİSİ:
Göç etme nedeniniz?
HASAN KARADEMİR(59): İşsizlik nedeniyle göç ettik.
Göçte harici bir neden var mı ?
HASAN KARADEMİR(59): Yoktu.
Göç için neden Gölbaşı’nı seçtiniz?
HASAN KARADEMİR (59): Sabri Kaymak(81)buraya bizden önce ailesiyle göç etmişti ve taş işindeydi .Tanıdık olunca burayı seçtik
Madenden dolayı,eskiden elle işlerdik madeni ,bütün Bayburt’un buraya yerleşmesinde etkili olan şey işini taştan çıkarması.
3.AİLE REİSİ:
Göç etme nedeniniz?
HASAN GÜLHAN (73): İşsizlik nedeniyle geldik.
Göçte harici bir neden var mı?
HASAN GÜLHAN (73): Evet başka bir Bayburtlu aile olan Kaymak ailesiyle aramızda bir münakaşa olmuştu. İşsizliğin üstüne bir de sosyal düzenimizin bozulması göçü tetikledi.
Göç için neden Gölbaşı’nı seçtiniz?
HASAN GÜLHAN (73): Buraya ilk temelli göç edenler bizdik ve burada taş ocaklarının olmamsı bizi esas buraya çeken şey oldu. Biz geldiğimizde burada kimse yoktu. 3 hane, karakol, muhtarlık vardı.
4. AİLE REİSİ:
Göç etme nedeniniz?
HİKMET KURTOĞLU(81): Biz 3 kardeştik Bayburt’tan mevsimlik olarak çalışmaya geliyorduk.Çünkü bizim hiç rençberliğimiz aileye yetmiyordu . Hatta burada Atatürk’ün Ankara için yaptırdığı demiryolu çalışmasında taş işçisi olarak çalıştık. Daha sonra temelli olarak Gölbaşı’na yerleştik.
Göçte harici bir neden var mı ?
HİKMET KURTOĞLU(81): Yoktu.
Göç için neden Gölbaşı’nı seçtiniz?
HİKMET KURTOĞLU(81): Gölbaşın’da bizim yaptığımız iş olan taş vardı. Benim babam da taşçıydı, köyde caminin kapısını da o yapmıştı. Gölbaşı’na geldiğimizde hemen kendimize bir ev yapmaya başladık , daha sonra ailemizi de alıp buraya göç ettik .
Bayburt’tan Gölbaşı’na göçte yer şekilleri ve yaşam şartlarının zorluğundan kaynaklanan ekonomik sıkıntı insanları göçe iten en önemli etken olmuştur.Bunun yanında akrabaların burada olması da göçü kolaylaştıran etkenler arasındadır.
Gölbaşı’nda taş sektörünün gelişmiş olması ve göç edenlerin Bayburt’taki yaşamlarından taş işçiliğini tanıması olmaları, büyük çoğunluğun taş işçisi olarak çalışmasını destekleyen sebeplerdir.
Bayburt'tan göç etmeye karar verenlerin Gölbaşı'nı seçme nedeni büyük oranda, iş bulma koşullarıdır. Akrabalarının burada olması ise hemşerilik bağlarından dolayı Gölbaşı’nın tercih edilmesini tetiklemiştir.
Bayburt’tan Gölbaşı’na göç edenlerin büyük çoğunluğu ilkokul mezunudur, eğitim seviyesinin bu denli düşük olması Bayburt ilinin gelişmemiş olmasının bir diğer göstergesidir.
Gölbaşı’nda Bayburt’u yaşayan Bayburtluların işlerin yoğunluğu bütün akrabaların göç etmesi gibi nedenlerden dolayı memlekete gidişleri yüksek oranda özel durumlarda (düğün ,cenaze)ve kısa süreli olarak gerçekleşiyor.
Bayburt’tan göç ettikten sonra Gölbaşı’nı ikinci memleketi olarak benimseyen Bayburtlular %97,2 oranında başka bir yere göç etmeyi düşünmüyorlar.
Not: Bu bilgiler, Mehmet Emin Resulzade Anadolu Lisesi 2.sınıf Öğrencisi Kendisi de Bayburtlu olan Umut Cansu Kaymak'ın Tübitak Bideb orta Öğretim proje yarışması için hazırladığı sunumdan alınmıştır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim