Hasvaktan 134 aliye Evde Sağlık Hizmeti
Evde Sağlık Hizmetleri Türkiye'de 2003 yılında ilk kez, 2010 yılında ise tüm Türkiye genelinde yürürlüğe konulmuştur. Gölbaşı'nda ise 2010 Temmuz ayında hizmete başlamıştır. Türkiye genelinde 60 bin Gölbaşında ise 134 aktif hasta bu hizmetten yararlanmaktadır.
Gölbaşı'nda bu hizmet süresince 14 hasta sağlığına kavuşturulmuş, 13 hasta ise vefat etmiş 2 hasta başka illere sevk edilmiştir.Hasta tamamen iyileştirilse de hasta ile ilişki tamamen kesilmiyor, hastanın sağlık durumu belli periyotlarla kontrol ediliyor. Bu tedaviden sağlık personelleri, hasta olan kişi ve hastanın yakınları gayet memnun, özellikle sağlık personelleri gerektiğinde hastaneye gelemeyen zor durumdaki hastalara yardım edebilmekten çok memnun olduklarını, vicdanen çok rahat olduklarını belirttiler.
Gölbaşı Havsak Devlet hastanesi Yetkilileri Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal, uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde ve kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, ilacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler ve hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi ve hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz ve ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim ve danışmanlık gibi hizmetlerin verilmesini kapsar. Lüzumu halinde ilgili dal uzmanlarının da görüşü alınarak gerekli konsültasyon sağlanır diyerek konuştular.
Ayrıca Yetkililer Evde sağlık hizmetleri, randevu sistemi ile ve mesai saatleri dâhilinde yürütülür. Ev ziyaretlerinde verilen sağlık hizmetleri sırasında hastanın ailesinden birinin veya bir yakınının bulunması sağlanır. Yalnız yaşayan hastalara yapılan ev ziyaretlerinde ekipte görevli diğer bir sağlık personeli hizmete katılır. Evde sağlık hizmeti verilen kişilerin mevcut durumları hariç, yeni oluşan acil haller birimin görev alanına girmez. Bu durumlarda 112 İl Ambulans Servisi ya da doğrudan sağlık kuruluşlarının acil servislerine başvuru esastır diyerek belirttiler.
Gölbaşı Havsak Devlet Hastanesi'nden Evde Sağlık Hizmeti alan hasta vatandaşların aileleri ile Gölbaşı taraf gazetesi olarak röportaj yaptık ve vatandaşların sıkıntılarını gündeme taşıdık. Bu konu hakkında Havsak Devlet Hastanesinin vermiş olduğu hizmetlerde Gölbaşılı vatandaşlara ne kadar başarılı hizmetler sunduklarını araştırdık.
Evde Sağlık Hizmeti alan hastalardan biri olan ve Gölbaşı TOKİ konutlarından oturan Sevtap Koçyiğit'in ailesi ile yaptığımız röportajda Sevtap Koçyiğit'in babası Sahir Koçyiğit gazetemiz muhabirlerine şunları belirtti; Kızım şu an 25 yaşında ve 19 yaşında beyin ödemi geçirmesi sonucu yatağa bağlı bir hasta haline geldi. Kısa bir süredir Evde Sağlık Hizmeti'nden yararlanıyoruz. Ankara'daki hastanelere gidecek olduğumuzda da belediyenin nakil ambulansından destek alıyoruz. Bu hizmete başlayalı 7 ay oldu ve biz bu hizmetten çok memnunuz ve fakat en önemli eksiklilerden biriside Gölbaşı Hasvak hastanesinde psikiyatri ve Fizyoterapist bölümleri yok. Bu gibi hastalar için bu bölümler çok önemli. dedi.
Koçyiğit Şimdi bir diğer önemli konu ise hastaya bakan kişinin sağlığı tabiî ki bu kişinin sağlığı iyi olacak ki hastaya bakacak. Mesela bizim kızımıza annesi bakıyor ancak annesinin hiçbir sosyal faaliyeti yok gününün tamamı evde geçiyor. Asıl çözüm hasta bakıcıların sağlıklı olmasını sağlamaktır. Eşimin diş sorunu var ancak doktora gidemiyor evde kızımıza bakmak zorunda. Hiç dışarı çıkamıyor. Bu anlamda tabi ki hasta bakıcıya da hizmetler verilmesi gerekmektedir. Hastalamıza kontrole gelen doktorların hasta bakıcısı olan ailesini de muayene etmesi çok zor bir şey değildir diyerek konuştu.
Kızlarının durumunun günden güne daha iyiye gittiğini belirten koç yiğit ailesine acil şifalar diliyoruz.
Bir başka hasta Emine Öztürk'ün oğlu Muhsin Öztürk ile yaptığımız röportajda Emine Öztürk'ün 2,5 yıllık Alzheimer hastası olduğunu öğrendik. Hasta yatağa bağlı olduğu için ailesi bu hizmete başvurmuş. Göz tansiyonundan dolayı görme kaybı görülen Emine Öztürk'e yapılan hizmetten ailesi çok memnun ve Alzheimer hastası Emine Öztürk'ün oğlu Muhsin Öztürk Bu hizmeti yaklaşık 6-7 aydır alıyoruz. Bu hizmetten çok memnunuz aslında çok iyi bir hizmet başımıza geldiği için biz bu hizmetin anlamını daha iyi biliyoruz. Doktorlarımıza çok teşekkür ederiz. Bütün işlemleri evde yapıyorlar. Ancak hasta bakıcılarının bu konuda çok sıkıntısı var. Hasta olmamıza rağmen hastaneye gidemiyoruz, 2-3 senedir evden dışarı çıkamıyoruz. Çok acil bir şey olduğunda eve nöbetçi olarak çocukları bırakıyoruz. Devletin bu konu hakkında nöbetçi hasta bakıcı gibi bir imkan sağlarsa bizde yaşadığımızın farkına varırız dedi.
Hasta yakınları bu hizmetten gayet memnun ancak her vatandaşın sıkıntıları olduğu gibi hasta yakınlarının ortak sıkıntıları ise hasta bakıcı olmanın zorluğu. Hemen hemen bütün hasta bakıcıları asosyalleşmekten, kendilerine zaman ayıramamaktan rahatça gezip dolaşamamaktan her gününü evde geçirmekten şikâyet ediyor ve Devletten bu konuda bir girişim bekliyorlar.
Gölbaşı Hasvak Devlet Hastanesi yetkilileri ise araç sayısının yetersizliğinden ve imkânların kısıtlı olduğunu belittiler. Ayrıca Hayırsever vatandaşların yapacakları Yardımları beklediklerini ve bu yapılacak yardımlar ile hastaneye alınacak araç ve gereçler için yardımsever vatandaşların yapacakları yardımların çok iyi bir hayır işleyeceklerini belirttiler.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim