Hacı Bayram camii ibadete açıldı
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen tarihi Hacı Bayram Camii ve ek binası, AKP'li Bakan ve Milletvekillerinin katılımıyla düzenlenen kalabalık bir törenle ibadete açıldı.
600 yıllık tarihiyle Ankara'nın en eski camilerinden olan Hacı Bayram Camii'nin yenilenen hali, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Faruk Çelik, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Bakan Said Yazıcıoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, AKP Grup Başkanvekili Suat Kılıç, AKP Elazığ Milletvekili Necati Çetinkaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez katılımıyla düzenlenen törenle açıldı.
Tören öncesinde, Hacı Bayram Cami İmamı Ahmet Karalı tarafından Kur'an okundu. Ardından Ankara Kocatepe Camii İmam Hatibi İsmail Coşar ile Fazlı Çoban birlikte öğle ezanını okudular.
-"METREKARESİ BİN DOLAR"-
Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek burada yaptığı konuşmada, bugünün Mevlit Kandili olduğunu hatırlatarak, böyle bir günde Hacı Bayram Camii'ni yeniden açmanın mutluluğu içinde olduklarını ifade etti.
Camii'nin restorasyonunda, hukuki bazı zorluklarla karşılaştıklarını ancak sonunda restorasyonu tamamladıklarını anlatan Gökçek, yenileme projelerinin hepsinin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandığının da altını çizdi. Caminin arkasında bulunan evlerin yenileneceği, Hıdırlıktepe"yi de dev bir müze haline getireceklerini kaydeden Gökçek, "Burası Ankara'nın Eyüp Sultan'ı olacak" diyerek, böylelikle bu bölgede oluşturulacak inanç turizmi ile Ankara'nın ekonomisine katkıda bulunacakları söyledi.
Hacı Bayram Camii'nde teknolojinin en üst seviyesinin kullanıldığını anlatan Gökçek, yenilemem çalışmaları için 7 bin 184 metrekarelik bir alanda 11 milyon 290 TL harcandığını belirterek, yani metre karesinin bin dolara mal olduğunu ifade etti.
-"EVİMİZİ NEDEN YIKTINIZ?"-
Öte yandan Gökçek'in konuşması sırasında, bir vatandaş elinde pankartla Gökçek'i protesto etti. "Bizim evlerimizi niye yıktınız" diye bağırarak Gökçek'e tepki gösteren vatandaş kısa sürede görevlilerce oradan uzaklaştırıldı.
Gökçek ise "Olacak böyle şeyler" diyerek konuşmasına devam etti.
-"BU TOPRAKLARI BİZE VATAN YAPTILAR"-
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de camilerin ibadet, bilgi ve sevgi yeri olduğunu belirterek, aynı zamanda camilerin özgürlük mekanları da olduğunu söyledi. Hacı Bayram Camii'nin de simgesel olarak pek çok özelliği olduğunu ifade eden Görmez, konuşmasının ardından Gökçek'e "teşekkür plaketi" verdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise "Kalbimin bütün sıcaklığı ile yaratılmışların en güzeli, Allah'ın sevgilisi Halilullah Hz. Muhammed Mustafa'nın dünyamızı şereflendirmesinin adı olan Mevlit Kandilinizi kutluyorum. Ne kadar güzel bir tevafuktur ki bugün Anadolu'yu bize vatan yapan isimlerden büyük birisinin adıyla Ankara'ya nakşedilmiş, bulunan bu güzel Camii'nin restorasyonunu tamamlayıp açılışını birlikte gerçekleştiriyoruz. Hacı Bektaşi Veli, Hacı Bayram Veli, Mevlana Celaleddin Rumi, Yunus Emre bunlar bize bu toprakları vatan yaptılar, sonsuza kadar isimleri iyilikle ve güzellikle anılacak. Ve onların hatırasına hangi hizmetleri yapsak azdır. Bu güzel esere hizmeti geçmiş herkese çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi Başkanı, değerli arkadaşım Sayın Gökçek'in vazifesinin 17. senesine rastlayan bu hizmetin benim Bakanlık görevimin ilk evresine nasip olmasını kendim için bir bahtiyarlık sayıyorum" diye konuştu.
-"2002 İLE 2010 YILLARI ARASINDA 3 BİN 500 ESERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIK"-
Devlet Bakanı Faruk Çelik ise Ankara'da manevi mekan denildiği zaman Hacı Bayram Camii'sinin akla geldiğini belirterek, bu caminin dünden bugüne taşınmasında emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. "Biz tarihimizle, kültürümüzle varolan eserleriyle konuşan, tarihe iz bırakan şanlı bir ecdadın torunlarıyız" diyen Çelik, "Onun için şanlı ecdadımızın bu eserlerini korumak bizim boynumuzun borcudur" dedi. Bu hizmetlerin bir gönül işi, bir vefa işi olduğunu vurgulayan Çelik, yurtiçinde ve yurtdışında bu anlayış içinde çalıştıklarını belirtti. Çelik, 2002 ile 2010 yılları arasında 3 bin 500 eseri Türkiye'de gün yüzüne çıkardıklarını kaydederek, "Yalnız Türkiye'de değil Osmanlı coğrafyası dediğimiz büyük coğrafyada ecdadımız hangi eserleri inşa etmişse onları da gün yüzüne çıkarmak için canla başla çalışıyoruz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, Bakanlar ve Büyükşehir Belediyesi Başkanı Gökçek tarafından Hacı Bayram Camii'nin kurdelesi kesilerek, açılışı yapıldı. Kurdelenin kesilmesinin ardından Bakanlar, Bakanlar Kurulu toplantısı nedeniyle Camii'yi gezmeye vakit bulamadan alanı terk etti. Camiye girmek isteyenler ise izdihama neden oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim