GÖLBAŞI TURİZM HARİTASI
Metropol ilçe Gölbaşının; turistik, tarihi, kültürel çehresi ile, nüfusu ve konumu gibi özelliklerinden dolayı kapsamlı bir tanıtım ile Türkiye kamuoyuna 21. yüzyılın teknolojisiyle sunulması gerekir. Bu mana da turizm, tanıtımın en etkin yolu olup, bir beldenin gizli kalmış zenginliklerinin bütün insanlığa sunulması ve tanıtılmasıdır. Bu kadar zenginliklerine rağmen, Turizm potansiyeli bakımından hak ettiği turizm değerlerine ve turist sayısına ulaşamayan Gölbaşı’nın, yapılması gereken en önemli çalışmanın tanıtma olduğu hepimizin kabul ettiği bir gerçektir.
TURİZM CENNETİ GÖLBAŞI
Gölbaşı; tarihi, coğrafi ve kültürel güzellikleri ile turizm kimliğine sahip zengin bir ilçedir. Bu doğal zenginlikler, özellikle Allah vergisi Ankara’nın ve ilçemizin Akciğeri doğal bitki örtüleri ile Mogan ve Eymir gölleri, sadece, ilçenin ekonomisinin can damarı Andezit taşı, doğa harikası Beynam ve ODTÜ ormanları, Tulumtaş mağarası, Konya sınırında bulunan Sulakiye göl yatağı, Elmadağ yamaçları, Koparan, Yurtbeyi mahalleleri ile Bezirhane, Selametli ve Karagedik‘de bulunan doğal mağara ve sığınakları ve daha bir çok tarihi ve kültürel değerleri içinde barındıran eşsiz güzelliklere sahip Gölbaşı’mız bir turizm cennetidir. İlçemizin gerek turizm gerekse eğitim alanında gelişimini sağlamak var olan dinamiklerini harekete geçirmek, halkımızın ekonomik anlamda zenginleşmesine yeni iş sahalarının açılmasına da ön ayak olacaktır. Gölbaşı’nın mesire ve piknik yeri özellikleriyle, tabiat güzellikleriyle ve sahip olduğu üniversite zenginliğiyle en iyi şekilde tanıtabilmesi gerekmektedir. Bu görev en başta Gölbaşı Belediyesinindir.
TARİHÇESİ
Gölbaşı ve çevresinin sırasıyla M.Ö. 3., 2. ve 1. bin Erken Bronz, Hitit, Frig, Tunç Çağı, Roma ve Bizans Dönemlerinde iskan alanı olduğu, Kültür Bakanlığı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce Selametli, Tulumtaş, Tulumtaş-Ortaçayır Mevkii, Kızılcaşar-Gökçepınar Mevkii, Bacılar Köyü, Bezirhane Kültepe Mevkii, Bezirhane-Kepenekçi ve İncek-Harmantepe Mevkiinde yapılan inceleme ve araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır. Kayı Beylerinin Söğüt’e gitmeden evvelki yerleşim alanı Gölbaşı’dır. Beynam, Karaoğlan, Karaali, Oğulbey bu dönemdeki yerleşim alanlarıdır. 1402 Ankara Savaşında Timur, fillerini Gölbaşı yöresindeki ormanlarda saklamıştır. Gölbaşı; 1923 yılına kadar Örencik köyüne bağlı 10 haneli Gölhanı ile anılan bir mahalle iken, Oğulbey köyündeki bucak müdürlüğü ve jandarma karakolunun taşınması sonucu bucak olmuştur.
Ulu Önder Atatürk yeni Türk devleti’nin temellerini atma sürecinde Ankara’ya gelişinde, Beynam Gölbaşı güzergâhını kullanmıştır. Hallaçlı’da Atakların Konağı ile Hacılar’da ordumuzun tatbikat karargâhı olarak kullanılan bina da Atatürk’ün ziyaret ettiği mekânlardandır. Gölhanı’nda Atatürk’ün devecilerle sohbeti herkes tarafından bilinmektedir.
GEZİLECEK YERLER
Mogan Gölü- Eymir Gölü- Kuş Gözlem Alanları- Beynam Ormanları-Mogan Park- Atatürk Sahil Parkı-
Ayrıca Gölbaşı Ankara’daki üniversite havacılık kulüplerinin yamaç paraşütü eğitim verdikleri bir bölgedir. Özellikle Yağlıpınar ve Ahiboz bölgesindeki tepelerde yamaç paraşütü yapılmaktadır. Çeşitli mahallelerde model uçak alanları, motor sporları pisti, at çiftlikleri bulunmaktadır. Ballıkpınar mahallesinde bulunan cros motor pistinde haftasonları motorsiklet yarışları ve eğitim sürüşleri yapılmaktadır
EL SANATLARI
ANDEZİT TAŞI- Ankara taşı olarak da bilinen andezit taşı, Gölbaşı’nda çıkarılmaktadır. Gölbaşı’nda 1990’dan sonra gelişen bir sektördür. Bugün Gölbaşı’nda 40-45 civarında fabrika bulunup, ağırlıkla taş kesme işlemi yapılmaktadır. Son yıllarda taş işlemeciliğiyle ilgili çalışmalarda yapılarak bu sektörün geliştirilmesi hedeflenmektedir.
ÇÖMLEKÇİLİK- Mogan ve Eymir gölleri çevresinde balçıklı toprakların bol miktarda bulunması ilçede tuğla, testi ve kiremit üretimini artırmış ve geliştirmiştir. Günümüzde ilçe merkezi dışında birkaç atölyede çömlek, tuğla ve kiremit üretimi yapılmaktadır. Gölbaşı’ndaki seramik atölyelerinde çoğunlukla ürünler tornada çekilerek yapılmaktadır. Bu ürünlerin birinci pişirimi yapıldıktan sonra çoğunlukla ikinci (sırlı pişirim) pişirime gerek duyulmaz.Genellikle mutfak eşyası olarak kullanılan bu ürünler testi, kapama, çömlek, vazo ve çiçeklik olarak yapılmaktadır.Gölbaşı’nda uzun yıllardan beri üretimi yapılan çömlekçilik, günümüzde yok olmakla yüz yüze kalmıştır.
BIÇAKÇILIK- Dünyaca ünlü Mogan Bıçak İlçemizde bulunmaktadır. Bıçak ustası el işçiliği bıçaklarını gerek ilçemizde gerekse katıldığı yurt içi ve yurt dışı fuarlarda sergilemektedir.
KÜLTÜR TURİZMİ
Ankara gibi Gölbaşı ve yöresi de en eski medeniyetlerin yerleşim alanlarından biridir. Gölbaşı sınırları içinde çok bilinmemekle birlikte buranın eski tarihine ışık tutan sit alanı ve ören yerleri bulunur. Yapılan kazı ve araştırmalarda bölgede ilk Tunç, Hitit İmparatorluğu, Roma ve Bizans dönemlerine ait bulgulara rastlanmıştır. Bunlardan bir kısmı ilçe sınırları içindedir. Buluntulara genellikle yörede bulunan küçük yerleşim alanlarında rastlanmaktadır. Bunlar, kuzeybatıda Ahlatlıbel ve Taşpınar, güneybatıda Gökçehöyük, güneydoğuda Karaoğlan, güneyde Selametli Beldesi, doğuda Yurtbeyi Köy yerleşimleridir. Selametle, Gökçehöyük ve Bezirhane köylerinde ilk Tunç çağına ait höyükler ve kalıntılar, Taşpınar Köyünde Roma döneminden kalma mezarlık ve sütun başları;
Karaoğlan’da Bizans Dönemine ait sikkeler ve kalıntılar; Yurtbeyi ve Karaoğlan köylerinde Erken Hıristiyanlık dönemine ait kilise kalıntıları bulunmuştur. Gerder, Bağiçi, Oğulbey köyleri ilk çağlardan kalan yerleşim yerleridir. İlçede; yaklaşık 10 adet eski tarihi konak ve ev tespit edilmiştir. 25 civarı höyük bulunmaktadır. Mahallelerin bazılarında 10’na yakın tarihi çeşme ve kitabeleri mevcuttur. Ayrıca birçok mahallede mezarlık, kale mevkii, mermer sütunlar, antik yapılar, cami, türbe ve tapınaklar bulunmaktadır. Yeraltı şehirlerininde bulunduğu rivayetler arasındadır.
Ayrıca Bölgede Termal su kaynakları mevcut olup Termal Turizm potansyeli vardır. Özellikle Karaali den Gerder köyüne kadar olan fay hattı boyunca özel bir kaynak alanının olduğu bilinmektedir.
Yurdumuzda onbinlercesinin bulunduğu mağaralar büyük bir ekonomik potansiyel oluşturmaktadır. Bu mağaraların belirli sistem dahilinde, bilimsel yöntemlerle incelenerek,
bölge koşullarında kullanım alanları tespit edilmesi, mağara araştırmalarının yapılması gerekmektedir. Bölgede bulunan mağaralardan sadece Tulumtaş mağarası 1992’de ortaya çıkarılmış ve bilimsel çalışmaları yapılmıştır. Diğer mağaralarla ilgili yapılan bir çalışma henüz mevcut değildir. Belediye sınırları içinde Selametli (Frig Dönemi Mağarası),Koparan Taşdeve Mağarası ve Gerder mağarası bulunmaktadır. Ayrıca ilçe sınırı içinde Cimşit Pırallı ve Karacaören Mağarası vardır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim