GMDER Deprem Değerlendirmesi Yaptı
Yaşanılan 7,2'lik Van depreminin ardından ülke genelinde yapılmış olan yapılar ve yapımı devam eden inşaatlarda kontroller arttırılırken ilçemiz Gölbaşı'nda bir deprem olması halinde neler yaşanılacağı ile ilgili kamuoyunda çıkan haberler ve söylenenlere Gölbaşı müteahhitler derneği bir açıklama getirdi.
İşte o Açıklama;
GÖLBAŞI İLÇEMİZDE YAPILARIN KALİTESİNİN, DEPREM KRİTERİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ
1999 Yılı Öncesi
Bölgemizdeki yer alan, 1999 yılı öncesi yapılan yapılarla ilgili bir değerlendirme yapmak gerekirse; bu binaları malzeme yani beton, çelik ve diğer yapı malzemeleri bakımından günümüzdeki malzemelere nazaran kalite derecesi daha düşüktür. Ancak bu binalara sağlam ya da güvensiz demek doğru değildir, bunların tespiti için yapıların deprem testine tabi tutulması gerekir. Yapılan testler neticesinde taşıma gücü ve deprem tesirleri karşısında güvensiz çıkan binaların öncelikle güçlendirilmesi veyahut güçlendirme yetersiz kalırsa insanların can güvenliği adına yıkılıp yeniden bugünkü şartlarla yapılması gerekmektedir.
1999 Yılı Sonrası
Bölgemizde 1999 yılı itibariyle yapılar, Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilip inşa edilmiş ve 2001 yılı itibariyle denetleme işlemi Yapı Denetim Firmalarına bırakılmıştır.
Yapı denetim uygulamasının başlaması ile birlikte denetleme firmaları Türk Standartlarına uygun malzemeleri kullandırmak ve özellikle taşıyıcı sistemin ana unsuru olan demir ve beton numuneleri laboratuar ortamında deneylere tabi tutmakta ve yetersiz sonuç çıkması halinde müdahale edip güçlendirme çalışması ya da en vahim sonuç olan yıkım kararı verebilmektedir.
Yapı denetim uygulamasının başlaması ile birlikte yapılarımızın yapım ve inşa kalitesini artırmak adına bölgemizde, çevre ilçelere nazaran çok yoğun bir şekilde depreme dayanıklılığı ile bilinen radye temel sistemi uygulanmaya başlanmıştır.
İlçemizde inşaat yapım uygulama şeklini tarif edersek; temel kazısından itibaren yapının her aşamasında demir döşenmesi ve onu takiben beton döküm işleminde, Yapı Denetim teknik elemanları ile birlikte belediye teknik elemanları yapılan işin uygunluğunu denetlemektedir. Projesine ve yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen yapılara Belediye tarafından İş Bitirme Belgesi düzenlenerek bunu takiben iskân evrakı verilir.
Sonuç olarak;1999 yılında yayınlanan Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik çerçevesinde (2007 yılında revizyon yapılmıştır.),yapı denetim uygulaması kapsamında yer alan ve 4. Derece deprem bölgesinde bulunan Gölbaşımız için özellikle bu tarihten sonra yapılan yapılar için güvenli değildir ve sıkıntı vardır demek Gölbaşımıza ve Değerli İnşaat Müteahhitleri Derneği Üyelerimize haksızlıktır.
YENİ YILDA KARŞILAŞILACAK OLAN UYGULAMA
01.01.2012 Tarihinden itibaren Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkındaki Yönetmelik neticesinde, Yapı Müteahhitliği alanında iş yapmak isteyen firma ve şahısların Yetki Belgesi numarası olacak, kusurlu ve hatalı olan işletmelerin yetki belgesi askıya alınıp iptal edilebilecektir. Bunun yanı sıra Yetki Belgesi olmayan ustalarda inşaatlarımız da çalışamayacaktır. Bu uygulama neticesinde Gölbaşı ekonomisinin lokomotif sektörü olan İnşaat Müteahhitliği daha düzenli ve kaliteli yapılar inşa edecek hale gelecektir.
ERCAN BİLGİN ARİF KÜÇÜK (İnş. Müh.)
Başkan Başkan Başkan Yardımcısı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim