Geleneksel hasat Bayramı Gölbaşında Kutlandı
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nin geleneksel olarak düzenlediği Hasat Bayramı programı bu yılda çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ankara Üniversitesi Gölbaşı Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde gerçekleştirilen Hasat Bayramına Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Taluğ, Ziraat fakültesi dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Dekanı Rahmi Er, Gölbaşı Garnizon Komutanı Yzb. Erdal Özköroğlu çevre köylerden vatandaşlar katıldı.
Kısa Sürede İyi Sonuçlar Elde Edeceğiz
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Gölbaşı Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde düzenlenen Geleneksel Hasat Bayramı etkinliğinde yaptığı konuşmada hasat bayramı üretimin ve çiftçimizin bayramı olduğunu belirterek "Gölbaşı yüz ölçümü bakımından Ankara'nın en büyük ilçesi tarım için müsait bir yer. Ayrıca üretim çiftliğimizin Gölbaşımızda bulunması bizim için bir şans, bizde ilerleyen günlerde çiftçimizin daha verimli kaliteli ürünler üretebilmesi ve ilçemizde organik tarımın gelişmesi için üniversitemizle gerekli eğitim çalışmaların yapılacağını belirterek kısa sürede iyi sonuçlar elde edeceğimize inanıyorum" dedi.
Türkiye Tarıma Dönüyor
Hasat Bayramı töreninde bir konuşma yapan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal Talug da "Hasat bayramı tabi ki bizim için büyük önem arz etmektedir. Geleneksel bir yılın emeğinin semeresini aldığımız bir gündür. Türkiye'de ve dünyada tarım gündeme yeniden dönüyor. Gündemin en başlarında yer almaya başlıyor. Dünyanın yaşadığı bilgi toplumuna doğru dönüşümde, tabi öncelikle bilişim teknolojileri özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında çok büyük rol oynadı. Ama giderek yaşam bilimleri, mikro organizmalar, bitkiler hayvanlar ve insanlardan oluşan canlılara ait bilgiler ve bu dünyaya ilişkin hizmet ve ürünler gerçekten dünyada bilgi toplumunun alt yapısı ve gelişiminde büyük rolü var. Bu anlamda tarım giderek önem kazanıyor. Tarım, bilgi temelli bir iş oldukça daha da önem kazanıyor" diyerek, Türkiye için tarımın yeniden önem kazandığını vurguladı.
Tarım Doğayla Uzlaşı Sanatıdır
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Çolak, düzenlenen törende yaptığı konuşmada " Tohumu ürüne, kıracı berekete dönüştürebilme savaşımıdır tarım. Büyük önderin dediği gibi kılıcı dize getirme uğraşıdır. Doğayla mücadelede bir uzlaşı sanatı olan tarım, dünya gündemine de ağırlığını koymuştur. Ülkemiz ise bu mücadelede 23.5 hektar ekilebilir alanı olan nüfusunun %30'dan fazlası tarım sektöründe yer alan, tarımı gayri safi milli hasıladan %10'luk pay alan bir tarım ülkesidir. Bunla ilgili olarak Ulu önder Atatürk şu sözlerini aktarmıştır; "Milli ekonominin temeli ziraattir. Bunun içindir ki ziraatle kalkınmaya büyük önem vermekteyiz. Köylere kadar yayılacak olan planlı ve programlı çalışmalar, bu maksada erişmeyi kolaylaştıracaktır. " dedi.
Konuşmaların ardından Gölbaşı Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yetiştirilen buğdayların hasadı "Biçerdöver" ile biçilerek ilk hasat yapıldı. Etkinlik Altındağ Belediyesinden gelen seğmen grubunun oyunları eşliğinde geleneksel hasat yemeği ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim