Amacımız milletin iradesini geçerli kılmak
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, ''Bizim çalışmamızın amacı milletin iradesini geçerli kılmak. Bu olmazsa demokrasiden söz edilemez'' dedi. Atalay, Gölbaşı Kaymakamlığı tarafından Vilayetler Evi'nde düzenlenen iftar yemeğine katıldı. İftar yemeğine bakan Atalay'ın yanı sıra Kaymakam Raşit Zengin, Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Garnizon Komutonu Erdal Özkoroğlu, Ak Parti İlçe Başkanı Ramazan Şimşek, Eski Belediye Başkanı Abdulnasır Haşlak, Emniyet Müdürü Cihangir Kaya, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ümit Karabulut, ATO Başkan Yardımcısı Erdoğan Yıldırım, mahalle ve köy muhtarları, belediye ve il genel meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri temsilecileri, birim müdürleri, işadamları da katıldı.
Bakan Atalay, burada yaptığı konuşmada, halk oylaması için muhalefet partileri tarafından yürütülen kampanyalarda Anayasa değişiklik paketinin içinde ne olduğu, değişikliklerin vatandaşların hayatını nasıl kolaylaştıracağının üzerinde durulmadığını belirtti.
Bakan Atalay, muhalefet partilerinin ''kara kampanya'' yürüttüğünü ve paketi gündemden çıkarmak için başka konuları gündeme getirdiğini söyledi.
Bu paketinin 82 Anayasası üzerindeki en kapsamlı sivil değişiklik olduğunu ifade eden Beşir Atalay, ''Herkes bu Anayasa'nın değişmesi gerektiği üzerinde hemfikir. 2007 seçimlerinden sonra Anayasa'yı değiştirmek için çalışma başlattık ancak kapatma davası bu çabayı sonuçsuz bıraktı. Biz bu değişiklik paketini hazırlarken sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerle görüştük. Memur sendikaları toplu sözleşmeyi, işçi sendikaları da birden fazla sendikaya üye olmayı teklif etti. Bunları pakete aldık. Ancak muhalefetten destek görmedik'' diye konuştu.
-''VATANDAŞLARIN OYLARININ DEĞERİ ARTACAK''
Beşir Atalay, insan hakları ve millet iradesini sınırlayan mekanizmaları değişiklik paketinin içine aldıklarını belirterek, ''Bu değişikliğin birinci özelliği bireyi öne çıkarması, korunaklı hale getirmesidir. Diğer bir özelliği ise bu değişikliklerle millet iradesi öne çıkıyor ve verdiğimiz oyun değeri artıyor'' dedi.
Vesayet mekanizmalarından dolayı şu anda millet iradesinin tam belirleyici olmadığını kaydeden Bakan Atalay, ''Böyle demokrasi olmaz. Bizim çalışmamızın amacı milletin iradesini geçerli kılmak. Bu olmazsa demokrasiden söz edilemez'' diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi denilince sürekli parti kapatan, özgürlükçü değişiklikleri geri çeviren, yasakçı bir mahkemenin akla geldiğini kaydeden Bakan Atalay, bu paketle Anayasa Mahkemesinin yapısı, çalışma sistemi ve üyelerinin görev süresinin değişeceğini bildirdi.
Değişiklikle Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı getirildiğini belirten Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü:
''İnsan haklarıyla ilgili haksızlığa uğradığını düşünen vatandaşlarımız AİHM'e gidiyor. Türkiye aleyhinde AİHM'de yaklaşık 15 bin dava var. Rusya AİHM'de aleyhine en çok dava açılan ülke, Rusya'yı Türkiye takip ediyor. Aleyhine en çok karar verilen ülke ise Türkiye. Değişiklikle Anayasa Mahkemesi, insan hakları mahkemesi haline gelecek. Anayasa Mahkemesinin bir bölümü tamamen insan hakları ihlalleriyle ilgili davalara bakacak.''
Bakan Atalay, değişikliğin genelkurmay başkanı ve kuvvet komutanlarının da sivil mahkemede yargılanmasına olanak sağladığını belirtti.
-''YARGITAY VE DANIŞTAYIN SULTASI BİTİYOR''
Beşir Atalay, değişiklikle HSYK'nın yapısında önemli değişiklikler yapılacağını da kaydetti. Atalay, ''Bugünkü HSYK'nın yapısında beş üyenin ağırlığı var. Kast sistemi var'' dedi.
Değişikliklerle hükümetin yargıyı denetim ve baskı altına almak istediğinin iddia edildiğini hatırlatan Bakan Atalay, ''HSYK'ya hükümetin bir üye ataması söz konusu değil. Üyeleri hakimler ve savcılar kendileri seçecek. İlk defa yargıya demokrasi geliyor. Ama bütün mesele Yargıtay ve Danıştayın sultası kırılıyor. Onlar bundan rahatsız'' diye konuştu.
Değişiklikle yargının yerindelik kararı veremeyeceğini, idarenin yerine karar alamayacağını belirten Atalay, YAŞ kararlarına yargı yolu açılacağını ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanamayacağını söyledi.
Değişikliğin kişinin rızası olmadan kişisel verilerin kullanılamamasını, yayımlanamamasını hükme bağladığını belirten Atalay, böylece fişlemelerin de önüne geçileceğini ifade etti.
Atalay, değişiklik paketinde çocuklar, kadınlar ve engelliler için pozitif ayrımcılık öngörüldüğünü belirtti.
Değişiklikle 30 yıldır dokunulamayan Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılacağını belirten Bakan Atalay, ''Bu kalkınca ne olacak? Hayatta olanlar yargılanacak mı? Bu teknik bir konu. Yargının konusu. Yargılamanın önü açılıyor. Bunun sembolik değeri çok daha güçlü ve etkili. Türkiye'de hiç kimse ihtilale teşebbüs etmesin, edemesin. Türkiye artık böyle hukuk dışılıklara izin veremez. Verilen mesaj budur'' diye konuştu.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Atalay, başkanlık sistemine ilişkin soru üzerine, ''Bu pakette başkanlık sistemine geçişin işaretleri yok. Başkanlık sisteminin farklı özellikleri var'' dedi.
Atalay, Ankara'daki otomobil galerilerinin Gölbaşı'na taşınmasıyla ilgili soru üzerine ise Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu konudaki çalışmasının sürdüğünü belirtti.
Atalay, köy ve mahalle muhtarlarının özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler yapacaklarını da kaydetti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim