• BIST 9006.55
  • Altın 3072.831
  • Dolar 34.2778
  • Euro 37.22
  • Ankara : 9 °C
  • İstanbul : 12 °C
  • İzmir : 14 °C

GÖLBAŞI'NDA MERA ISLAH VE AMENEJMAN PROJELERİ AÇILIŞI

04.06.2009 18:22
GÖLBAŞINDA MERA ISLAH VE AMENEJMAN PROJELERİ AÇILIŞI
Ankara Gölbaşı'na bağlı Dikilitaş Mahallesi ve Emirler Köyü'nde mera ıslah ve amenejman projelerinin açılışı yapıldı.

GÖLBAŞI'NDA MERA ISLAH VE AMENEJMAN PROJELERİ AÇILIŞI

Ankara Gölbaşı'na bağlı Dikilitaş Mahallesi ve Emirler Köyü'nde mera ıslah ve amenejman projelerinin açılışı yapıldı.

Açılışa Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara Valisi Kemal Önal, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İlhami TEKE, İl Tarım Müdürü Mustafa İslamoğlu, Gölbaşı Kaymakamı Raşit Zengin, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, İl Genel Meclis Üyeleri, Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Sadullah Karaaslan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Çiftçiler katıldı.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Ankara Valisi Kemal Önal ve beraberindekiler ıslah edilen mera bölgesine giderek kurdele kesti ve açılış yaptı.

Dikilitaş Göleti çevresinde projesi yapılan Mera alanına giden Bakan Mehdi Eker arazide ayakkabılarını çıkararak çizme giydi. Çevrede koyun güden bir çobanın kepeneğini giyerek gazetecilere resim çektirdi.


2007 yılında başlayan Dikilitaş Mahallesi'nde Mera Islah ve amenajman Projesi ile 15 bin 356 dekar merada ıslah projesi uygulanıyor. Proje kapsamında köyde çiftçi ve çoban eğitimi, 15 bin dekar alanda münavebeli otlatma sistemi, 10 bin dekar alanda gübreleme çalışmaları, 650 dekar alanda üstten tohumlama çalışmaları, 1100 dekar alanda yapay mera tesisi, yem bitkisi ekilişlerini desteklemek amacıyla 20 dekar alanda yem bitkisi tohumu dağıtımı ve ekimi, otlatmayı kolaylaştırıcı tesis olarak sıvat ve gölgelik yapımı gerçekleştirildi. Köye Mera Yönetim Birliği kurularak bu çalışmalar için 190 bin Tl. para harcandı. Emirler Köyü Mera Islahı içinde 230 bin lira harcama yapıldığı ögrenildi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker bakanlığın yeni bir projesi olan 100 köye 100 bin kitap kampanyasıyla ilgili çalışmaları anlatarak Dikilitaş Mahalle muhtarına içerisinde ziraat ve hayvancılıkla ilgili seri halinde olan paket halindeki 100 kitabı verdi.



Tarım ve Köy işleri Bakanı Mehdi Eker yapmış olduğu konuşmada, “ Türkiye 12-13 milyon hektar mera varlığına sahip ancak bu meralarda usulüne uygun ıslah çalışması yapamadığı içinde bu meralarda ot verimi Uluslar arası standartlara göre Maalesef düşü. Düşük olduğu içinde hayvanlarımız yeteri kadar beslenemiyor. Doğal olarak et ve süt verimleride yüksek olmuyor. Biz hükümet olarak mera ıslah projelerine büyük önem verdik. Türkiye, iktidarı hükümeti devraldığımız 2002 yılında 33 tane projede ile 68 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yapıyordu. 2008 yılında 122 projede 470 bin dekar alanda mera ıslah çalışması yapıldı. Bu yıl hedefimiz 1 milyon 400 bin dekar. Hükümetimiz tarafından mera ıslahında 758 proje uygulandı. 3 milyon 327 dekar alanda proje uygulandı. bu çok önemli bir gelişmedir.

Bir bilgiyi daha paylaşmak sizinle istiyorum. Şimdi Türkiye de 11-12 milyon büyükbaş hayvan varlığı var, 30 küsür milyonda küçük baş hayvan varlığı var. Bu hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacı aslında 50 milyon ton civarında. Biz gerek yem bitkileri ekiliş alanlarını desteklemek suretiyle, gerek meraları ıslah etmek suretiyle bu ihtiyacı gidermeye çalışıyoruz. Eskiden bunun yüzde 30-40 ı karşılanabilirken, bugün bu ihtiyacın çok daha büyük bir kısmı karşılanır hale geldi. 19 kat yem bitkisi ekiliş alanında artış var.

216 bin hektar alandan 1 milyon 72 bin hektara çıktı yem bitkileri ve ekiliş alanı, yem bitkileri desteği de 687 bin hektara çıktı verdiğimiz destekle.

Biz uyguladığımız projelerle Türkiye de gerek süt , gerekse et üretiminin artırılması kaliteli yemden geçtiğini biliyoruz.

Türkiye nin süt üretimi son 5 yılda 8 milyon tondan 12 milyon tona çıktı. et de bugün 1 milyon tonun üzerine çıkıldı. 1.5 ton civarında Türkiye de kırmızı et üretildi. Hayvancılıkla ilgili politikiların ve desteklerin artmasıyla ilişikilidir. Bugün toplam desteklerin yüzde 24.4 hayvancılığa ayrılıyor. Bu da hayvancılıkla ilgili önümüze koyduğumuz hedeflerin gerçekleşmesi için aldığımız mesafayi gösteriyor.

Son günlerde Türkiye de çok uzun zamandır ihtiyaç hissettiğim, yapılmasını beklediği 2 çalışma yaptık. Bir tanesi, Türkiye nin tarım envanterini çıkardık. Türkiye nin her yerinde tarım arazilerinin kabiliyeti nedir, hangi özelliklerde , Türkiye'nin hangi ihtiyacını ne kadar karşılayacak seviyeye geliyor. Birde Türkiye 30 tane tarımsal havza belirledik. Her bir havza da hangi ürün en yüksek verimlilikte elde edilir onun çalışmalarını yaptık. Önümüzdeki yıllarda hangi ürün nerede verimli üretiliyorsa onu destekleyeceğiz. Bu çalışmayı da bitirdik. Önümüzdeki günlerde de bu projeyi anlatacağız.

Toplulaştırmaya çok önem veriyoruz. 562 bin hektar son 5 yılda toplulaştırma yaptık. Bu sene 1 milyon 180 bin hektar alanda toplulaştırma projesi başlattık. Bunların ihaleleri yapılıyor. Türkiye deki tarımsal üretimin verimli şekilde yapılmasını sağlayacak önemli çalışmaldır.

Biz dünyanın ekonomik krizlerle boğuştuğu bir dönemde tarım sektörü daha çok istihdam sağlanmaya başlandı. Böyle dönemlerde tarım sektörünün tampon sektör görevini yapacağını gösteriyor. Bu sene yine önemli bir üretim artışı bekliyoruz hububatta. Toprak Mahsulleri ofisi alım yapıyor, yapacak. dünden beri TMO 12 bin ton alım yaptı. Fiyatımızda 1-2 gün içerisinde açıklanacak. Çiftçilerimiz asla ümitsizliğe kapılmasınlar. Çiftçimizin derdine her zaman çare olmak için bütün gücümüzü seferber ederiz. . Ürünlerini hiçbir kısıtlama olmadan alacağız. Limit koymayacağız. Bu yıl çiftçilerimiz müsterih olsunlar. Hazırlıklarımız yapıldı alım yapacağız. “dedi.


Bakan Mehdi Eker Dikilitaş Köy Muhtarına kitap hediye ederek şunları söyledi “Her bir köye yüz tane kitap veriyoruz. Bu tarımın çok çeşitli konularıyla ilgilidir. içerisinde hayvancılıktan yem hazırlamaya, bir çiftçinin hangi işi yaparsa yapsın ihtiyaç duyabileceği tüm bilgileri ihtiva eden bir settir. “


Ankara Valisi Kemal Önal yapmış olduğu konuşma da, “ Yerli ırktan yabancı ırktan hayvanlar getiriyoruz ve bunları vatandaşımıza dağıtıyoruz. Bu hayvanlara eziyet etmemek lazım. Hem güzel otu yiyecek. Hem güzel suyu içecek. Bunlarda en güzel ortam da yaşamını sürdürecek. bunu sağlayacak olan bizleriz. onların ağzı yok dili yok. sadece arkalarında teknik var, bilim var. O hayvanların ailemizin birer ferdi olduğunu değerlendireceğiz. Kaliteli etin yolu kaliteli ottan geçer..işte bize düşen onu en iyi şekilde besleme, en iyi şekilde büyütme onun etinden sütünden en iyi şekilde yararlanmaktır. Biz Ankara Valiliği Tarım Müdürlüğü olarak bu konu da çok büyük yol aldık. Çubuk ta biliyorsunuz ilk defa organize hayvancılık bölgesi kuruyoruz. Yakında altyapı çalışmalarına başlayacağız.”dedi.

kaynak: www.golbasigazetesi.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim