• BIST 9006.55
  • Altın 3072.831
  • Dolar 34.2778
  • Euro 37.22
  • Ankara : 9 °C
  • İstanbul : 12 °C
  • İzmir : 14 °C

Çiftçiye 30 bin tonluk çelik silo

20.06.2010 18:52
Çiftçiye 30 bin tonluk çelik silo
Ankara Ticaret Borsası (ATB) tarafından Gölbaşı-Ahiboz'da yaptırılan hububat depolanmasıyla, pazarlamasında kullanılacak 30 bin ton kapasiteli çelik silolar tamamlandı.

Ankara Ticaret Borsası (ATB) tarafından Gölbaşı-Ahiboz'da yaptırılan hububat depolanmasıyla, pazarlamasında kullanılacak 30 bin ton kapasiteli çelik silolar tamamlandı.

ATB Başkanı Faik Yavuz, arsa bedeli ve altyapı çalışmaları da dahil edildiğinde tesisin yaklaşık 13 milyon liraya mal olduğunu belirterek, bu tutarın 7,5 milyon liralık kısmının sırf siloların mekanik altyapısı için harcandığını anlattı.

Yapılan tesisin yürürlükte bulunan lisanslı depoculuk yönetmeliğiyle oluşturulan kriterlerin çok üzerinde olduğunu anlatan Yavuz, söz konusu tesisin ürün ihtisas borsacılığıyla entegre olacağını ve tarım ürünleri lisanslı depoculuğu konularında hizmet vereceğini kaydetti.

Ahiboz'da yapımı tamamlanan 18 silodan 6'sının 2 bin 500, 12'sinin de 1500 ton kapasiteli olduğunu belirten Yavuz, içinde paçal ürün hazırlanacak her biri 100'er tondan olmak üzere 5 silonun yapımına ilişkin çalışmaların ise sürdüğünü bildirdi.

Tesiste yapımı tamamlanan bölümler arasında, siloların yanı sıra kapsamı büyük olan araçlar için kamyon ve TIR parkları, laboratuvar, elektronik TIR kantarları, idari hizmet binası, malzeme depoları, yangın güvenliği tesisleri, koruma sistemleri ve borsacılık işlemlerinin yapılacağı satış salonlarının yer aldığını anlatan Yavuz, projenin ikinci aşamasında yapılacak yatay depolara ilişkin çalışmaların ise devam ettiğini kaydetti.

-SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK-

Sistemin nasıl çalışacağı konusunda da bilgi veren Yavuz, silolara malını getiren üreticinin ürününün önce kantarlara gideceğini, burada alınacak numunenin laboratuvarda tahlil edildikten sonra özelliği ve çeşidine göre hangi siloda depolanacağının belirlenerek orada saklanacağını anlattı.

Silolardan hububat almak isteyen alıcının, istediği özellikteki hububatın ise bilgisayar sistemi aracılığıyla toplanarak alıcıya verileceğini belirten Yavuz, bu sistemde birkaç silodan değişik özellikle hububatın otomatik bir şekilde harmanlanarak alıcıya verilmesine de imkan sağlanacağını bildirdi.

-SİLOLAR YA TMO'YA YA DA YENİ KURULAN ŞİRKETE KİRAYA VERİLECEK-

Çelik siloların kiralama yöntemiyle kullanılması için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile kira garantili bir sözleşme yaptıklarını, Lisanslı Depoculuk Sistemi'nin tam olarak uygulanmasının mümkün olmaması halinde ilk etapta siloların TMO'ya 10 yıllığına kiraya verilmesinin gündeme geleceğini belirten Yavuz, yine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile TMO'nun ortağı olduğu yeni bir şirket kurulduğunu, siloların gelecek yıl bu şirket tarafından kiralanmasının da gündeme gelebileceğini anlattı. TMO'nun 6 silosunu ayni sermaye olarak bu şirketin kullanımına verdiğini, ancak bu depoların lisanslı depoculuğa uygun hale getirilmesi için bir revizyondan geçmesi gerektiğini anlatan Yavuz, siloların bu yeni kurulan şirkete kiralanabilmesi için de lisanslı depoculuk kurallarının uygulanabileceği bir zeminin gerekliliğine işaret etti.

Yavuz, şunları kaydetti:

''Lisanslı depoculuk uygulamasının yasal altyapısı şu anda tamamlanmış durumda. Ancak bu uygulamaya geçiş sürecinde birtakım sıkıntılar mutlaka olacaktır. Her şeyden önce bu konuda bir zihniyet değişimi olacak. Bu bile tek başına bir süreç gerektiren konu. Bu süreç bir yıl mı, iki yıl mı, üç yıl mı gerektirir belli değil. Ancak eninde sonunda bu yeni anlayış yerleşecektir. Çünkü biz şuna inanıyoruz, tarımsal ürün pazarlamasında Lisanslı Depoculuk Sistemi ve Ürün İhtisas Borsacılığı Sistemi çok önemli. Türkiye'nin de buna bir an önce geçmesi lazım. Bu geçiş sürecini ise yaptığımız çelik siloları ya TMO'ya ya da bu şirkete kiraya vererek geçirmeyi düşünüyoruz.''

Ahiboz'da çelik siloların yanına bir satış salonu ile brokırların kullanacağı 35'de büro yapılacağını anlatan Yavuz, satış salonu ve büroların temelinin bu sene içerisinde atılacağını ve 2011'in hasat döneminde hizmete açılmasını planladıklarını kaydetti.

-86 ADET YATAY DEPO-

Bu arada ATB üyeleri tarafından S.S Ankara Hububat ve Bakliyat Toplu İş Yerleri Yapı Kooperatif adıyla bir kooperatif kurulduğunu, bu kooperatifin üyeleri için her biri 1000'er ton kapasiteli 86 yatay deponun da çelik siloların yanına yapılacağını belirten Yavuz, yatay depoların projelendirilmesi çalışmalarının ise devam ettiğini ve 2011 hasat dönemine kadar tamamlanmasının planlandığını bildirdi.

Yavuz, çelik siloların açılış tarihini henüz tam olarak netleştirmemekle birlikte bu yılın Haziran sonu veya Temmuz ayı başında hizmete konulabileceğini bildirdi.

AA

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim