Tulumtaş Mağarası 1 Ağustos'ta vatandaşın hizmetine açılıyor
Tulumtaş Mağarası’nın açılış töreni ise ileri bir tarihte yapılacak. 1992 yılında Ankara Çevre Yolu inşası için işletilen taş ocağında yapılan çalışmalar sırasında keşfedilen Tulumtaş Mağarası, Gölbaşı Belediyesi’nin yaptığı titiz çalışmalar sonucunda turizme kazandırılıyor.
Gölbaşı Belediye Başkanı Ramazan Şimşek, “1992 yılında gün yüzüne çıkan Tulumtaş Mağaramızı turizme kazandırmak için tüm gücümüzle çalıştık. Oluşumu 1 milyon yıl öncesine dayanan böylesine önemli bir mağaranın Gölbaşı’nda bulunuyor olması bizim için çok kıymetli. Uluslararası Bilardo Kompleksi’mizde düzenlenen Dünya Şampiyonlarında olduğu gibi Tulumtaş mağaramızı gezmek için de dünyanın her yerinden gelecek turistleri Gölbaşı’mızda ağırlamayı bekliyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışan bir kararlılıkla ve azimle “100. Yılın Model Kenti” olma yolunda, Gölbaşı’nı bir marka olarak dünyaya duyurma çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Gezilebilir Uzunluğu 265 Metre
Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı İncek, Hacılar ve Tulumtaş Köyleri arasında, Karayatak Mevkii’nde bulunan Tulumtaş Mağarası, yatay bir mağara olarak kollarıyla beraber yaklaşık 265 metre gezilebilir uzunluğa sahip.
Permiyen (280-250 milyon yıl öncesi) dönemine ait kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Tulumtaş Mağarası, rekristalize kireçtaşından oluşuyor. Mağaranın içinde, farklı bölümlerde ve farklı yoğunluklarda sarkıtlar, dikitler, akmataşlar ve kenartaşlar bulunuyor. Ankara çevresinin karst açısından diğer bölgelere göre daha fakir olması, Tulumtaş Mağarasını daha değerli bir mağara olarak öne çıkarıyor.
Okyanus Kalıntıları İçeriyor
Mağaradan alınan toprak örneklerinin Ankara Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu öncülüğünde incelenmesi sonucu Tulumtaş Mağarası’nın okyanus kalıntıları içerdiği ortaya çıkarıldı. Kadıoğlu, alınan örnekler üzerinde yaptıkları çalışmalarda krom, nikel ve kobalt değerlerinin oldukça yüksek çıkmasının, Tulumtaş mağarasının doğrudan okyanus kabuğundaki taşlarla ilişkili olduğunu söyledi.
Mağaranın Havası Astım Hastalarına Şifa
Kendi kendini sürekli yenileyen özelliğiyle Tulumtaş Mağarası, oluşumunu tamamlamamış, yaşayan bir mağara halinde bulunuyor. İçinde bulunan sarkıtlar ve dikitlerle doğal bir mağara olan Tulumtaş Mağarası, havası ile astım hastalarına da şifa kaynağı bir mağara olarak öne çıkıyor.
Tulumtaş Mağarası Ziyaretçi Merkezi
Mağarayla entegre bir yapı oluşturan Tulumtaş Mağarası Ziyaretçi Merkezi, toplam 467 metrekare yapı alanında kafe, hediyelik eşya, sinevizyon, bilet gişesi, mescit ve tuvalet olanaklarıyla hizmet verecek. 45 kişilik kapasitesi bulunan sinevizyon odasında ise mağarayı gezmeden önce ziyaretçilerin bilgilendirilmesi sağlanacak. Mağara alanında bulunan kafenin iç tasarımı, Tulumtaş Mağarası’nın sarkıt ve dikitlerinden yola çıkarak yapıldı ve bu sayede ortamla uyum sağlanmış oldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim