• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara : 14 °C
  • İstanbul : 7 °C
  • İzmir : 17 °C

THK'da neler oldu? Duman'ın amacı ne?

03.08.2021 20:34
THK'da neler oldu? Duman'ın amacı ne?
Şimdiye kadar kimler THK’nın içinde yer almış, kimler rant elde etmeye kalkmış? Var denilen uçaklar neden uçurulmuyor? Türk Hava Kurumu yetkililerinden çarpıcı açıklamalar...

THK (Türk Hava Kurumu) şimdiye kadar bazı isimler tarafından yapılan yanlış işler yüzünden batarak ilerken, daha sonra da kurdukları üniversitenin başına gelen rektöründen yine kuruma zarar verdiği açıklandı. Kurum 2018 yılına kadar hep zarar ederek kongreye kadar getirildi.

Bazıları rahatsız oldu.

‘Devlet, üniversitenin aksamasından, piyasa da olan alacaklarının da etkilenmesi, havacılılığında etkilenmesi ve yine aynı zamanda YÖK’ün verdiği cezalar, mahkemenin açtığı davalar, açılan tazminat davaları bu durumdan rahatsız olmasının ardından kongre yapılması kararı alındı.  Başkanlığa getirilen emekli Korgeneral Bertan Nogaylaroğlu’nun THK kurumunda yaşanan yolsuzluklar ve dönen işleri açığa çıkarması ve toparlanması istenmesi ardından bazı kesimlerin bu durumdan rahatsız olduğu iddia edildi’.

Yaşanan rahatsızlıktan sonra Sivil Toplum Derneğine ulaşan şikayetler üzerine birilerinin rahatsız olmasından sonra yapılan bazı hesaplar neticesinde 10 kişilik yönetimin istifa ettirilmesi ile yedeklerinde istifalarının alınmasının ardından THK’nın içinin boşaltılmak istendi.

Bayram Duman ne yapmak istedi…?

Denetim Kurulun da yer alan 3 asılın kalması 3 yedeğin istifasının da istenmesinin ardından yine kendilerince yapılan bir sistem ile yönetim azledildiğinden dolayı kongre kararı yetkisi doğal olarak denetim kuruluna geçmiş oluyor. Yani Bayram Duman’ın istifa etmesi ile yedeklerden birinin yerine geçmesinin önü kapatılarak yedeklerin istifası alınıyor. Bilinçli olarak yapılan bu davranıştan sonra Bayram Duman’ın başkanlığında mahkemeye gidilerek yönetimin istifa ettiğini, başkanın da kongre kararı alamayacağı için tüzük gereği kongre kararı istemek denetim kurulunun yetkisine geçmiş bulundu. Ve kongre kararı alarak başkana sunmalarının ardından başkan kendisine bir darbenin yapıldığını ön görerek karara itiraz edip mahkemeye sundu. Mahkeme gerekli incelemelerde bulunduktan sonra açılan davaları da birleştirerek hâkim kayyum atadı. THK kurumunun hepsi 17 Ekim 2019 tarihinde görevden alındı.

Denetleme Kurulu olarak denetim yok, hesap yok

Bayram Duman denetleme kurulun da yer alırken aynı zamanda yönetim kurulu ile ahbap çavuş ilişkisi ile çalıştığından dolayı yapılan bütün hırsızlıkların altında kendinin imzasının ve bilgisinin olduğu iddia edildi. Duman, THK’nda geçmişten gelen yanlışları denetim kurulu olarak hesabını sormayıp, yapılanlara da zemin hazırlayarak denetim yapmadığı, yine aynı zamanda 200 milyonluk otelin sözleşmesinin uzatılması peşkeş çekenler ile ilgili denetim ya da suç duyusunda bulunmamış olması Duman’ın da olumsuz yönde görevini yapmadığı için etkileyecektir.

Ulusal kanal ayağı

Akabinde kayyumun atanmasına mahkeme yolu ile itiraz eden Bayram Duman seçilmiş denetleme kurulu başkanı olduğunun ve kendisini oradan alamayacaklarını düşünmesine rağmen mahkemenin ret etmesinden sonra ulusal basına çıkarak kendini olayların THK’mda yaşanan yolsuzlukların dışında tutmak için açıklamalarda bulunmuştur. 

Yangında hangi uçaklar isteniyor…

2019 yılında şartlar el vermediği için ihale verilmedi. Uçaklar kaldı böylelikle. Uçaklar 3 tiptir. Kara motor, turbo motor ve jet motordur. THK’nın uçakları kara motordur. Kara motorlar 2 bin-5 bin aralığında su taşımaktadır.  Turbo motorlar 5 bin yukarıda, jet motorlar ise 10 ton civarı su taşımaktadır. Orman Bakanlığının istemiş olduğu uçak turbo ve turbo jet motorlu yangın söndürücü yani 5 ile 10 ton arasında istemiş olmaktadır. THK’nın uçağı 10 tonlukta su atmış olsa kara motoru olduğu için kabul etmiyor. Bakanlık uçağın ne kadar ton attığı değil, teknik yapısına bakıyor. Bahsedilen 4900 ton kendilerinin çıkarmış olduğu sonuçtur. Bu uçaklar motorları itibari ile eksik kalmış, son 3 yılda da ihale almadığı için bakımları da gittikçe üzerine milyon dolarlar koyarak ancak yürüyecek şekilde âtıl durumda bırakılmış’ denildi.

Kayyumdan önce yaşanan bu olay sonrasında Orman Bakanlığı’nın THK’ya yıllardır ödediği paraların uçakların birçok alanında kullanılmadığı ortaya çıkarken, Orman Bakanlığının uçakları neden istemediği ise ortaya çıkmış oldu.

 Uçaklar atıl bırakılmıştır…

3 uçak tamamen atıl bırakılmış. 6 uçaktan 2’si kısmi atıl, diğer 3 tanesi de düşük derecede atıl. Bununla birlikte bekleyen bir uçak filosu var. Bunlarda eski yıllardan kalma bakımsız bırakılan uçaklar. Bunlar yangın söndürme de kullanılamaz. 4,5 milyon dolar bir maliyet gerekmektedir. Bu da kurumun mali durumu ile alakalıdır. Pilotların her biri 90 milyar maaş alıyor. Bunlardan tecrübeli ekiplerdir. Ormanlar da doğal olarak uçmayı bekliyor. Uçulması içinde Orman Bakanlığının gerekli desteği vererek bakımlarını yaptırmak. Ama güçlü motoru olan uçak istenmektedir.

2 katrilyon borç…

THK’nın borçlu olduğu, bunun 1,5 katrilyonunun sadece bankalara, diğer borçların da çalışanların SGK ve maaşların olduğu kaydedildi. Denetleme Kurulu olduğunu her platformda dile getiren Bayram Duman neden bunları takip altına almadı ya da almak istemedi?

Gereksiz masrafların olmasından dolayı Kayyum karşılıklı olarak sözleşme yaparak işten çıkarmaları gerçekleştirdi.

Uçakları kaldırmak mümkün değil…

4.5 milyon dolarlık bir kredi alıp da uçakları hangardan kaldırmak mümkün değil. Tamirini, bakımını yaptırmak, pilotları geri çağırarak intibak uçuşu yaptırmak gerekiyor. Uçmadıkları 1 yıl için saatlerce uçulması gerekmektedir. Uçakların test uçuşunun yapılması lazım. Bunları yapmakta ayları alır. Sivil Havacılık buna izin vermez.

THK’nın uçakları başarı sağlayamazdı

Rusya’dan uçakların alınmamış olması durumunda THK’nın uçaklarının yangın söndürmede başarısız olacağı vurgulanırken, her şeyin hazır olması halinde bile 8 aya yakın bir sürenin gerektiği söylendi.

Şimdi Soruyoruz?...

1-THK uçaklarının yetersiz olduğunu bile bile bunları ifade etmeyenler, daha önceki yönetimin yaptığı yolsuzlukları, var olan gayrimenkulleri birileri de peşkeş çekerden sesiniz neden çıkmadı?

2-Şimdiye kadar gördüğünüz hırsızlıkları, dolandırıcıları görüp eleştirdiniz mi?

3-O zaman neden çıkıp ulusal kanallara bunların olduğunu söylemediniz? Ya da çıktınız da kamuoyunun neden bilgisi yok?

4- Bertan Nogaylaroğlu’dan sonra neden yedeklerle birlikte yönetimi istifa ettirerek THK’nın altını boşaltmaya çalıştınız?

5- Kayyum atanmadan böyle bir operasyonu yaparak neyi amaçladınız?

6-THK’na ait olan 1500’u yakın gayrimenkuller kimlerin elinde? Buralardan neden kira alınamıyor?

7-İstanbul’da ki 200 milyonluk tarihi otel kimlerin elinde?

8-Otelin altında ki 17 dükkândan 500 bin dolar, otelden 350 bin dolar alınırken, peşkeş çektirilenlerin verdiği kira 150 bin dolar civarı. Bu kirayı kurum olarak alabildiniz mi? 2035 yılına kadar yapılan sözleşmede kimin imzası var?

9- THK’nın, 7-8 milyon dolara kredi kullanarak alınan jetler, Avusturya ve Ukrayna’ya kiraya verildikten sonra ne oldu?

10-Jet uçaklar bakımsızlık ve tamir gerektiği için 24 ay rehin kaldı mı kalmadı mı? 600 bin dolar parça alıp neden Türkiye’ye getirilmedi?

12- 7 milyon dolara alınan jet uçaklar 17 milyona çıktı mı çıkmadı mı?

Şimdi Sayın Bayram Duman bunları bildiğiniz ve içinde olduğunuz halde neden sesiniz çıkmadı? Yönetim birçok şeyden sorumlu olmasına rağmen denetiminde sorumlu olması gerekmez miydi?

Bunun için ne yaptınız? Bana da dokunurlar diye mi korktunuz ya da rant için mi sessiz kaldınız?

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim