ŞİMŞEK, BELEDİYECİLİK DERSİ VERDİ
Ercan Şimşek Kanal 5 konuştu
Belediye Başkanı olmak için vizyon sahibi olmak gerekir
CHP Belediye Başkan adayı Ercan Şimşek Kanal 5 TV’nin canlı yayın konuğu oldu. Moderatör Programında İsmail Uğur’un programına katılan Şimşek, belediyecilik konusunda ve Gölbaşı’nın sorunlarını çözme konusunda projelerini ve belediyecilik anlayışını anlattı.Yakup Odabaşı’nın Gölbaşı’na 5 yıl kaybettirdiğini ve vizyon sahibi olmadığını söyledi.
Gazeteci İsmail Uğur’un ‘’İnşaat Mühendisi olmanız belediyecilik açısından bir avantaj mı?’’ şeklindeki sorusuna cevap veren Şimşek, ‘’İnşaat mühendisi olmam bir avantaj. Ancak tek başına yeterli değil. Yöneticilik ve belediyecilik vizyonu da gerekli. Ben bu konuda kendime güveniyorum. Belediyeciliğin temelinin inşaat, su, yol, kaldırım ve imar olduğu belirtilir. Ancak bu yeterli olmaz. Sadece bu mantıkla bir kent yönetilemez. Bunun dışında sağlıklı bir kent vizyonu gereklidir. Belediyenin bütçesini ve insan kaynaklarını kamu yararı gözetilerek çok iyi yönetmek gerekiyor. Sinemasıyla, tiyatrosuyla, konser salonlarıyla ve üretim araçlarıyla kentin fonksiyonel işler bir yer olması ve kentte yaşayanların sağlıklı iletişim kurmasını sağlamak gerekiyor. Belediyecilik aynı zamanda insanların kültürel anlamda bir arada sağlıklı ve huzurlu bir şekilde yaşamasının organize edilmesidir. Gölbaşı’nın nüfusu hızlı bir şekilde artmaktadır. Çok güzel bir coğrafyaya sahibiz. Ankara’ya yakın ve kentin doğu kapısını Gölbaşı’dır. Ankara’nın göz bebeği bir ilçemiz var. Ancak bu potansiyelin harekete geçirilmesi gerekmektedir.
‘Gölbaşı sporun merkezi olacak’
Gölbaşı’nın hiçbir kente nasip olmayan iki gölü bulunduğunu ifade eden Ercan Şimşek, ‘’Eymir Gölü ile Mogan göllerimiz var. Eymir ODTÜ sınırları içinde nispeten korunuyor. Ancak Mogan gölü öyle değil. Çocuklumuzda biz Mogan’da yüzerdik. Her gelen yönetim gölün korunması için projeler üreteceği sözü verdi. Ama her gün daha kötüye gidiyor. Gölün korunması için ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Gölü esleyen derelerin ıslah edilmesi için b arıtma tesisleriyle işe başlamak lazım. Ayrıca gölün kendisini de temizlemek ve koruma altına almak gerekiyor. Eş zamanlı bir çalışmayla gölümüzü yüzülebilir ve spor yapılabilir hale getirmek mümkün. Kano ve yelken yarışlarıyla farklı spor aktivetileri yapılabilir. Bilimsel olarak da Gölbaşı’nın havasının sporcular üzerinde çok büyük etkisi olduğu kanıtlandı. Her türlü spor yapmaya elverişli bir ilçemiz var. Gölbaşı sporun merkezi olabilir. Spor Federasyonları dağıtıldı. Onlara Gölbaşı’nda arsa ve alan tesis ederek kendilerine kamp ve spor alanları yapmalarını teşvik edeceğiz. İlk adımı bununla yaparak Gölbaşı için önemli bir kazanım sağlayabiliriz. Gelen sporcuların çalışma yapmaları ve kamp kurmaları sağlanırsa canlık ve iş potansiyeli yaratılabilir. Böylece Türkiye’nin spor merkezi olabilir ve uluslar arası karşılaşmaların yapılabilmesi için birçok tesis kurulabilir. ‘’ dedi.
‘Meydana gökdelen dikeceklerdi’
‘’Gölbaşı’nın temel sıkıntıları ve sorunları nedir. ‘’ sorusuna da cevap veren Belediye Başkan Adayı Şimşek, ‘’Gölbaşı’nın sorunları çok fazla. Birini ön plana çıkarmak diğerlerine haksızlık olur. Ama bir yerden başlamak gerekiyor. Biz tüm sorunları eş zamanlı ve birbirine katkı sunarak çözmek için çabalayacağız. En önemli sorunlardan birisi sağlıklı kentleşememek. Çarpık ve parçalı bir yapılaşma var. Konya Yolu sebebiyle bizim ortak bir kent meydanımız yok. Gölbaşı’nın bir tarafından diğer tarafına arabayla geçmek için 6 kilometre yol kat etmek gerekiyor. Yolu Dr. Şerafettin Lisesi hizasından alta alarak iki yakasını bir araya getireceğiz. Yıkılan eski belediye binasının arsasıyla yolun üzerinde oluşan 20 bin metrekarelik alanda bir kent meydanı oluşturacağız. Burada anfi tiyatro, sergi alanları ve satış noktaları olacak. Burası sadece bit alan olmayacak. İnsanların bir araya geldiği randevulaştığı ve sosyalleşeceği bir çağdaş meydan olacak. Bakın Büyükşehir belediyesi yolu viyadükle geçmek için proje üretti. MHP yönetimi de eski belediye binasının arsasına gökdelen yapmayı planlıyordu. Bunun için Singapur’a gidip proje yaptılar. Ancak biz bu katliam için mücadele ettik. Belediye meclisinde ve alanlarda eylemler yaptık. Sonuçta bunu engellemeyi başardık. Şimdi bizimle aynı noktaya geldiler. Hepsi projelerinde bizi örnek alıp aynı şeyleri söylüyoruz. Bizim çabamız Gölbaşı’nı bu anlamada kurtardı. ‘’
‘Gölbaşı üzerinde oyun oynanıyor’
Gölbaşı’nın dağınık bir yerleşime sahip olduğunu ifade eden Ercan Şimşek şöyle konuştu: ‘’Başta Konya yolu kenti ikiye bölerek önemli bir sorun teşkil ediyor. TOKİ bloklarının ve sitelerin merkezle arasında irtibat sağlanamadı. Site ulaşımları yeterli değil. Marka bir kent oluşturmadığı için gölbaşı merkezi de herkesin ihtiyacını karşılamaya yetmiyor. Bu nedenle gölbaşı çok fazla zarara uğruyor. ‘’Gölbaşı’nın en önemli meselelerinden birinin de imar sorunu olduğunu belirten Ercan Şimşek, ‘’Şimdiye kadar yapılan imar planlarında maalesef kamu yararı gözetilmedi. Bilimsel olarak şehircilik kurallarına uyulmadığı için de Gölbaşı kentleşemedi ve dağınık kaldı. Gölbaşı merkez için yeni imar planları yapılmadığı gibi mevcut imar planlarına bile uyulmadı. 74 parsel sorunu var ve 30 yıldır çözülemiyor. Örencik bölgesine yeni inşaat ruhsatı verilemiyor. Gölbaşı nüfusu hızla artan bir kent, sağlıklı bir imar planı yapılırsa 500 bin nüfusu bile kaldırır. Ancak kentin büyümesinin önü kesiliyor. Büyük bir oyun oynanıyor. Büyükşehir ve Gölbaşı belediyesi yeni imar planı yapmak için hiçbir çaba harcamadı. Gölbaşı’nın kaderiyle oynadılar ve çarpık bir kent yarattılar. İlk önceliklerimizden biri sağlıklı, bilimsel ve şehircilik ilkelerine uygun ve Gölbaşı’nı cazibe merkezi yapacak bir imar planı yapmak olacak.’’
‘Gölbaşı Amerika’ya benziyor’
‘’Gölbaşı’nın demografik yapısı nasıl. Ağırlıklı nüfus yerli mi yoksa dışarıdan insanların gelmesiyle mi oluşmuş ?’’ şeklindeki soruya cevap veren şimşek, ‘’Yerli kelimesi Gölbaşı için çok tehlikeli bir söylem. Ben bu kelimeyi çok sakıncalı buluyorum. Bu söylem üzerinden konuşmak çok doğru değil. O kelime üzerinden çok ciddi siyasal rant amacıyla ayrımcılık gerçekleştiriliyor. Biz bunun karşısındayız. Gölbaşı’nın asıl avantajı bu yüzyılın başında oluşmaya başlamış olması yani genç bir kent olmasıdır. Gölbaşı, etrafındaki köylerden insanların ve Türkiye’nin her kentinden gelmiş insanların oluşturduğu bir kent. Kozmopolit bir oluşum diyoruz buna. Bu kentin oluşması için tüm insanlarımız tarafından sırasında ciddi bir mücadele verilmiş. İnsanlar emek sarf ederek omuz omuza vererek mücadele içerisine girerek Gölbaşını bugünkü haline getirmiş. Gölbaşı’ndaki tüm insanlar herkes bunu gerçekleştirmiş. Hiç kimse kendisine çok daha fazla bir pay çıkarmaya çalışmasın. Gölbaşı’nın asıl şansı bana göre bu mücadeleci insanların Gölbaşı’nda bulunuyor olmasıdır. Ben Gölbaşı’nı bir miktar Amerika Birleşik Devletleri’ne benzetiyorum. ABD’de genç bir kıta. İnsanlar geride her şeylerini bırakıp hayatını oraya taşıyarak ciddi bir mücadele içerisine girdiler. Bu mücadelenin sonucunda ciddi bir üretim ve kalkınmayla ülkelerini bugün dünya’nın en güçlü devleti yaptılar. Bu durum Gölbaşı içinde böyle oluşmuştur. Gölbaşı’nda sosyal çeşitlilik olması ve bu çeşitliliği oluşturan insanlarımız ciddi mücadele vermesi ve bunlardan da öte kardeşlik içerisinde yıllarca bir arada yaşaması nedeniyle önemli bir enerji ortaya çıktığına inanıyorum. Bu enerji doğru yönlendirilirse Gölbaşı Ankara’nın birçok konuda yeni merkezi olur.
‘Duruay ve Odabaşı’nın farkı yok’
‘’Gölbaşı’nda tarım ve hayvancılık faaliyetleri var mı?’’ şeklindeki soruya cevap veren Şimşek, ‘’Önemli bir ölçüde var. Pergel ve büyükşehir yasasıyla köyler mahalleye dönüştü. Aslında oralarda şu anda tarım ve hayvancılık yapmak yasal bile değil. Böyle bir karmaşık yapının içerisine atıldı bu insanlar. Hayvancılık ruhsatları verilmiyor. Nüfusun büyük bir kısmı hayvancılık ve tarımla yaşamını sürdürüyor. Katma değer sağlıyor Gölbaşı’na; ama o insanların kafası karışık ve rahat hareket edemiyorlar. Mahalle mi olduklarını köy mü olduklarını kestiremiyorlar. Arsalarına ev yapmaya kalksalar aynı merkezdeki gibi kendilerinden yüksek miktarda harçlar ve emlak vergileri alınıyor. Köylerinde İmar yapıldı ve ortak alanları Gölbaşı belediyesine geçti. O arsaları satıldı. Mahalle oldukları için tarım ve kredi olanaklarından faydalanamıyorlar. Kanalizasyonları yok hala asbestli borulardan su içiyorlar. Bir görevli verilmemiş kendilerine. Ulaşımları sağlanmıyor. Sahipsizlik içindeler. Bu sorunların çözülmesi için öncelikle bir komisyon kuracağız. Komisyonlar aracılığıyla tespit edilen tüm sorunlar için hangi kurumlara gidilecekse buralara giderek çözüm bulmak için çalışmaya çalışacağız. İnisiyatif alacağız. Agresif tavır göstereceğiz. Belediyenin yıllık 100 milyon bütçesi var. Bu paranın yüzde 10’nunu harcarsak bu sorunlarını çözeriz. Temel ihtiyaçlarını 3-4 ayda diğer ihtiyaçlarını 3-4 yılda çözmeye çalışacağız. Bura da üretimi arttırırsak halk zenginleşecek. Sosyal ve ekonomik farklar ortadan kalkacak. Ne yazık ki Gölbaşı ve büyükşehir belediyeleri aynı bakış açısına sahipler. MHP’li Yakup Odabaşı ve AKP’li Fatih Duruay ne yazık ki gölbaşının potansiyelinden bi haberler. Hem MHP ve AKP adaylarını birbirlerinden hiçbir farkları yok. Birbirleriyle anlaşarak kişiye özel imarlar yaptılar. Gölbaşı 5 yılını kaybettiyse bu öncelikle Yajup Odabaşı ve Fatih Duruay yüzündedir. ‘’ diye cevap verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim