Paralel yapı ve İsrail milli projeleri hedef almış!
Paralel yapı ve İsrail milli projeleri hedef almış! TİB'deki casusluk incelemesinde ortaya çıkan listeparalel yapının hedefinde milli savunma sanayinin hedef alındığın ortaya koydu |
HAVELSAN, TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, TÜBİTAK gibi kurumlarda yerli savunma sanayii üretiminde çalışan kişiler dinlendi. Dışa bağımlı savunma sanayiinden kurtulmak için önemli projeler üzerinde çalışan kurumların yetkililerinin dinlenmesi, milli savunma sanayinin hedef alındığını gösteriyor. 28 Şubat darbecilerinin darbeyi makul göstermek için büyük ihaleler verdiği İsrail'in de milli savunma sanayi hamlesinden rahatsız olduğu biliniyor. Başbakan Erdoğan'ın 2009 yılı Ocak ayında Davos'ta 'One Minute' çıkışı ile İsrail'le yapılan anlaşmaların büyük çoğunluğunun iptal edilmesi de dinlemelerde İsrail'in rolüne ilişkin şüpheleri daha da artırdı.
DİNLEME TALEBİ AKYÜREK'TEN
Paralel çetenin dinleme kararlarının büyük çoğunluğunun, etkili olduğu Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınması dikkati çekti. Dinlemelerin ağırlıklı olarak yapıldığı 2008-2009 yıllarında dinleme talep eden Emniyet İstihbarat Dairesi'nin başında ise paralel yapıyla yakınlığı sicilinde bile yer alan Ramazan Akyürek vardı. Geçtiğimiz aylarda silahına ve polis kimliğine el konulan Akyürek'in birçok ismin dinlenmesi için kararlar çıkarttığı belirtiliyor.
İSRAİL PARMAĞI MI?
Türkiye'nin geçmişte en fazla silah aldığı ülke olan İsrail ile olan ilişkileri 28 Şubat sürecinde tarihindeki en üst seviyeye geldi. AK Parti'nin 2004 yılında özellikle tank, İHA ve helikopter ihalesini iptal ederek, yerli üretime ibreyi çevirmesi de kafalarda 'bu dinlemelerde İsrail ile işbirliği mi var' sorusu oluştu. Türkiye, İsrail ile 183 milyon dolara 10 adet insansız hava aracı (İHA) HERON alımı için 2005 yılında bir anlaşma yaptı. İsrail'den ilk partide gelen HERON'ların Türkiye'nin taleplerine cevap vermediği ortaya çıktı.
HERON YERİNE PREDETOR KIZDIRDI
HERON'lardan isteği verimi alamayan Türkiye, ABD'den 4 Predetor MQ1A ve 2 Reaper RQ-9 insansız hava aracı alımı sürecini başlattı. Araçların hükümetten hükümete satış (FMS) kredisi yoluyla alınması planlandı. Her iki insansız hava aracı tipi de HERON'lardan farklı olarak hem gözetleme hem de lazer güdümlü bomba taşıma yeteneğine sahip bulunuyor.
ANKA SORUMLUSUNA DERİN TAKİP
Paralel yapının dinlediği Uçak Mühendisi Sedat İlhan Güldoğan, Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapıyor. Güldoğan, 2005-2011 yılları arasında Hava Araçları Daire Başkanlığı görevinde bulunmuş ve bu görevinde Helikopter, Uçak, İnsansız Hava Aracı ve Modernizasyon ve Entegrasyon altında gruplandırılmış 40'dan fazla projenin yönetilmesinden sorumlu oldu. Bu projelerden bazıları; Atak Helikopteri, ANKA İnsansız Hava Aracı, F-16 Uçağı, A400M Uçağı, JSF, AWACS, C-130 ve T-38 Uçakları Modernizasyonu olduğu biliniyor.
İHA PROJE MÜDÜRÜ DE LİSTEDE
TSK'nın keşif, gözetleme ve istihbarat ihtiyacının karşılanması için başta TAİ, Vestel gibi ulusal firmalar tarafından insansız hava araçları (İHA) geliştirilmeye başlandı. Dünyada İHA üreten ilk 5 ülke arasında yer alacak olan Türkiye'ye bu önemli sistemi geliştiren ekibin proje müdürü Mehmet Demir Çiğdemoğlu'nun da dinlendiği ortaya çıktı. Çiğdemoğlu aynı zamanda 2009-2016 Savunma Sanayi Sektörel Stratejisini hazırlayan ekibin de içinde yer aldı.
Savunma liginde sınıf atlayacağız
Türk savunma sanayii, son yıllarda yaptığı büyük atılımla birçok alanda başarılı projeleri hayata geçirdi. Türkiye'yi savunma liginde sınıf atlatacak milli tank, milli uçak, milli uydu, milli gemi, milli helikopter gibi büyük projeler, kararlıkla devam ediyor. Türkiye'nin bölgesinde liderlik iddiasını artıracak ve terörle mücadelede ordunun gücünü katlayacak projelerinin de tamamlanma tarihleri netleşti. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın yeni hazırladığı stratejik plana göre milli tank Altay'ın ilk prototipi 2015 yılı sonunda tamamlanacak. Muharip gemi MİLGEM-S projesi kapsamındaki ilk gemi 2016, ATAK helikopteri 2013, insansız hava aracı ANKA 2014 yılı sonuna kadar envantere alınacak. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan alan ve projesine 2007 yılında başlanan üçüncü nesil ana muharebe tankı Altay'ın 1 adet prototipi, 2015 yılı sonuna kadar üretilmiş olacak. TUSAŞ tarafından tasarlanan eğitim uçağı Hürkuş, 2015 yılı sonuna kadar envantere alınacak.
Gizli projelere yakın markaj
Dinlenenler arasında elektrik-elektronik mühendisi Ahmet Lütfi Varoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı Uluslararası İşbirliği Daire Başkanı görevini yürütüyordu. 1991 yılından beri SSM'nin birçok projesinde mühendis ve program yöneticisi olarak görev aldı. 2000 yılından itibaren Elektronik Harp, Radar, Komuta Kontrol, Haberleşme ve Bilgi Yönetim Sistemleri Projeleri sorumluluğunu yürüten Varoğlu, 'Askeri Casusluk' davası kapsamında da gözaltına alınmıştı. Dinlenen bir diğer isim ise SSM AR-Ge Daire Başkanlığı görevini yürüten Zübeyde Çağlayan. TSK'nın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik Ar-Ge projelerinin yürütülmesi; bu doğrultuda ana sistem projelerinin gereksinim duyduğu alt sistem/bileşen/teknoloji alt yapısının yol haritası bazlı oluşturulması ve bu kapsamda belirlenen öncelikli Ar-Ge projelerinin tanımlanması ve desteklenmesi faaliyetini yürüten ekibin başındaki isim olan Çağlayan'ın dinlenmesi birçok gizli projenin de açığa çıkmasına neden de olabilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim