Halk ekmeğe günlük analiz
Günlük olarak kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulan hammaddeler ve üretimi yapılan ürünler, ayrıca, ar-ge laboratuarlarında kalitenin artırılması, verimin yükseltilmesi ve israfın önlenmesi için işlemlere de tabi tutuluyor.
Halk Ekmek Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, Fabrika'daki laboratuarlarda, ekmek üretimi başta olmak üzere tüm çeşitlerin hammadde ve ürün analizlerinin yapıldığını belirterek, “Ekmek, börek ve diğer çeşitlerin kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizlerini bu laboratuarlarımızda yapıyoruz. Burada amacımız; kaliteli un, ekmek ve ürün elde ederek, sürekli kontrollerini sağlamak” dedi.
-ANALİZLER, UZMANLARCA YAPILIYOR
Hammadde analiz sürecinin, Fabrika’ya gelen un kamyonlarının kantarda tartılmasıyla başladığını bildiren İlkbahar, bu süreci şöyle anlattı:
“Un çuvallarının her birinden uzmanlarca alınan numuneler, çeşitli kontrollerden geçirilir. Kalite kontrol analizleri, işinin uzmanı gıda mühendisleri, kimyagerler ve laborantlardan oluşan bir ekip tarafından yapılır. Bu testlerde, unun içinde canlı ve cansız yabancı maddeler, beyazlatıcı kimyasallar, çeşitli un ve ekmek hastalıklarına yol açabilecek organizmalar, una acımsı bir tat veren maddeler araştırılır.”
Ali İlkbahar, 20’nin üzerinde analizle, hammadde ve üretimi gerçekleştirilen ürünlerin, Türk Gıda Kodeksi kriterlerine uygun olup olmadığına bakıldığını ifade ederek, “Uygun olmaması durumunda, hammaddeyi iade ediyoruz ve kesinlikle kullanmıyoruz. Bunu günlük olarak yapıyoruz. Ürünlerimizi ise rutin olarak belirli sürelerle, çeşitli testlere tabi tutuyoruz” diye konuştu.
-AR-GE HİZMETİ DE VERİLİYOR
Analizlerin yanı sıra laboratuarlarda ar-ge hizmeti de verildiğini belirten İlkbahar, “Aynı zamanda burada bir ar-ge gibi çalışıyoruz. Kalitenin artırılması, verimin yükseltilmesi, israfın azaltılması konusunda da birtakım çalışma ve analiz takiplerimizi de burada yapıyoruz” diye konuştu.
Halk Ekmek Fabrikası laboratuarlarında hammadde ve ürünlerde yapılan diğer analizlerden bazıları şöyle:
“Unun gluten miktarı, protein miktarı, unların enzim aktiviteleri, süne ve kımıl zararlılarının, unun özüne yaptığı tahribat, enzim faaliyetlerinin grafiksel dökümü, unun tipleri ve randıman özelliklerinin tespiti, una hamur yoğrulurken uygun kıvamda yüzde olarak ne kadar su katılabileceği, hamurun uzamaya karşı gösterdiği direnç.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim