BOMBANIN UCUNDAKİ HAYATLAR
Emniyet Genel Müdürlüğünün Gölbaşı'ndaki kampüsünde faaliyet gösteren Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü, burada 1999'dan beri uzman yetiştiriyor. 1976'da fiilen faaliyet göstermeye başlayan ve 1979'da "Patlayıcı Maddeler Şube Müdürlüğü" adıyla faaliyetine devam eden birim, 2002'de Bomba İmha ve İnceleme Şube Müdürlüğü adını aldı.
Merkezde Kriminal Dairesi Başkanlığına bağlı görev yapan birimin, ülke genelinde 81 il ve 18 ilçede yaklaşık 400 bomba uzmanı görev yapıyor. Bomba uzmanlarına 29 birimde yaklaşık 50 patlayıcı madde arama köpeği ve idarecisi de destek veriyor.
-14 haftalık eğitimin ardından görev başlıyor
Bomba uzmanı olmak isteyenler, mevcut personel içinden gönüllülük esasına göre seçiliyor.
Gönüllü olarak müracaatta bulunan personel, yazılı sınav ve mülakat sonrasında psikologlarca gerçekleştirilen bir sınavdan geçiyor. Sınav sürecinden de başarıyla geçen personel 14 haftalık eğitim alıyor.
Eğitim sırasında da başarılı olan personel bomba uzmanı olmaya hak kazanıyor.
Zorunlu şark görevini yapmamış personel arasından seçilen bomba uzmanları, büyükşehirlerde 1-2 yıl görev yaptıktan sonra da şarka gönderiliyor.
Bomba imha, inceleme ve arama hizmetleri, risk seviyesi yüksek, dikkat, heyecan kontrolü, soğukkanlılık, elektronik ve kimya bilimleri ile fizik ve mekanik kurallarına yatkınlık gibi bazı özel yetenek ve ilgi alanına sahip az sayıda personelle yürütülüyor. Uzman personel, görevi esnasında gelişmiş teçhizatı ve malzemeyi de kullanıyor.
-Ölümle yaşam arasındaki elbise
Bomba imha uzmanları, yılda yaklaşık 10 bin şüpheli paket ihbarına bakıyor.
İhbarları değerlendiren uzmanların kullandıkları teçhizatın başında, ölümle yaşam arasında engel oluşturan "bomba uzmanı elbisesi" geliyor. Uzman, 4 parçadan oluşan elbiseyi giydikten sonra müdahalesini yapıyor.
Uzman, müdahale ve imhalarda patlayıcı maddeleri de kullanabiliyor.
Bunun yanı sıra "AK-ER" adı verilen cihazla da bombaya müdahalede bulunulabiliyor. İçine su konulan bölmeleri ve bir patlama odası bulunan AK-ER, patlama odasında meydana gelen basınçlı su ile müdahaleyi sağlıyor.
Olayın durumuna bakan uzman, müdahale için bomba imha robotunu da kullanabiliyor. AK-ER cihazını taşıyabilen, üzerinde kamera ve çeşitli kol sistemleri bulunduran, kablosuz yönlendirilebilen robot, şüpheli nesneye uzak mesafeden, güvenli bir şeklide müdahaleyi olanaklı kılıyor.
-AA için tatbikat
AA için eğitim alanında tatbikat yapan bomba imha uzmanları, özel eğitimli bir köpek yardımıyla, otomobile ve ardından belediye otobüsüne yerleştirilen düzeneği tespit etti.
Uzmanlar, daha sonra bir otobüs durağına bırakılan şüpheli paketi, bomba imha robotuna yerleştirilen AK-ER adı verilen cihazla imha etti.
Bomba imha uzmanları, etkisini göstermek için de yaklaşık 1 kilo 250 gram C4 patlayıcıyı, 5 litre benzinle güçlendirerek patlattı. Toprağa gömülmeden yüzeysel gerçekleştirilen patlama, büyük bir gürültü ve alev topu ile küçük bir sarsıntı oluşturdu.
Kaynak: ( AA )
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim