Bakanlık Düğmeye Bastı!
Mogan gölü dip çamuru temizliği, gölü besleyen derelerin ıslahı, göl çevre düzenlemesi işleri ile Mogan’da kirliliğin önlenmesi ve rehabilitasyonu Projesi Protokolü’nün imzalanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çalışmalarını başlattı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düzenlenen sempozyumla Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı’nı tanıttı.
İlgi gerçekleştirilen Yönetim Planı Sempozyumuna Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Gölbaşı İlçe Kaymakamı Şahin Aslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslanca, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Hatice Akgül ve Gölbaşı’nın dinamikleri katıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Gölbaşı ÖÇK Bölgesi’nin doğal, tarihi, kültürel değerleri ve sosyo-ekonomik yapısını bütünleşik alan yönetimi yaklaşımı ile sürdürülebilirlik anlayışına uygun şekilde planlayarak korumak ve yönetmek hedeflendi.
“MOGAN HAYAT BULACAK”
Sempozyumda konuşma yapan Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Daha önce ki yıllarda da Mogan’ın temizlenmesi için birçok çalışma ve çalıştayın yapıldığını ancak 25 senedir bir sonuç elde edilemediğini belirterek, “Meclis Başkanımız sayın Cemil Çiçek ve Bakanlıklarımızın önderliğinde gerçekleştirilen çalışmalardan gurur duyuyorum. Bizler seneler önce Mogan’da yüzer, balık tutardık. Ancak son yıllarda çevre kirliliği de arttı. Meclis Başkanımıza, Bakanlıklarımıza ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Onların hassasiyeti ile gölümüz hayat bulacak. Dış ülkelerin göl ve göletlerine bakıldığında Mogan’ın Başkentimizin simgesi olmaması için bir sebep yok. Gölümüz yalnızca koruma altında bırakılmamalı. Mogan Gölü’nün sadece Başkent değil, dünyaya örnek olacağına ve sayılı göller arasına gireceğine inanıyorum. Su demek, medeniyet demek. Emek ve hassasiyetlerinden dolayı herkese teşekkür ederim” diyerek sempozyumun da hayırlı olmasını diledi.
“GÖLBAŞI DÜNYA İNCİSİ OLMAYA ADAY”
Toplantıda bir konuşma yapan Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürü Osman İyimaya, Mogan ve Eymir göllerinin doğal yapısını korumak ve doğal kaynakların sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirttiği konuşmasında, “Gölbaşı, Başkent’in incisi, dünyanın incisi olmaya da aday. Gölbaşı, dünya literatüründe hak ettiği yeri almalı. Bakanlık olarak, yönetim planı adı altında bir planlama yapıyoruz” dedi.
İYİMAYA’DAN BİRLİK OLMA ÇAĞRISI
Gölbaşı’na çok farklı baktıklarını ifade eden Osman İyimaya konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gölbaşı’nı çok farklı seven bir arkadaşınız olarak, burada çok özel görevlerimizin olduğu bilinciyle yetkili arkadaşlarımızla bir araya geldik. Bakanımıza ve bakanlık yetkililerine “Gölbaşı’na hepimiz sahip çıkmamız gerekiyor” dedim. Şu anda Mogan Gölü’nün temizliğiyle ilgili bakanlığımızın da içinde bulunduğu bir temizleme çalışması var. Belki şu an aldığımız tedbirler daha önce yapılmış olsaydı, bu kaynaklar daha farklı alanlarda kullanılabilirdi. Bakanlığımız, üzerine düşen görevi yapacaktır. Yerel dinamiklerinde bu işe sahip çıkmasını sağlamak istiyoruz. Herkes üzerine düşeni yapmalı.
“GÖLBAŞI’NA FARKLI BAKIYORUZ”
Gelecek nesillere aktarmak için bu inciyi sevmek, sahip çıkmak zorundayız. Sorumlu bulunduğumuz birçok koruma bölgesi var ama biz Gölbaşı’na gerçekten çok farklı bir gözle bakıyoruz. Gölbaşı’nın tarihteki yerini, gelecekteki yerini alması için bazı çalışmalar yapılması gerekli. Bu işe Gölbaşı sahip çıkmazsa, kimse sahip çıkmaz. Biz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak her zaman Gölbaşılıların yanında olacağız.”
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”
Sempozyumda bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Banu Aslanca ise açıklamasında, “Bakanlık olarak Mogan Gölü için üzerimize düşeni yapacağız. Bir teşkilat mensubu değil de, Ankara’da yaşayan bir vatandaş olarak gurur duyuyorum. Emeklerinden dolayı şükranlarımız sunarım” ifadelerini kullandı.
Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı birinci oturumunda biyolojik, fiziksel ve kimyasal, sosyal ve kültürel değerlerle ilgili bilgiler ele alınırken, alanı önemli kılan değerler ve sorunlar tespit edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim