Ankara ve Ahilik paneli düzenlendi
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını ATO Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan Güçlü gerçekleştirdi.
Güçlü düzenlenen etkinlikte şunları kaydetti;
“2021 yılı Ahilik yılı olarak ilan edildi. Burada toplanan topluluk bu duygu ve ruh hali aslında ahiliğin ne olduğunu bizlere çok yakın anlatıyor. Bu programın gelişmesinde samimiyet var, kardeşlik var, ahlak-dürüstlük var. İçerisinde bizi biz yapan değerleri barındıran bir ruh hali var” diyerek konuşmasını “Alın terinin ve emeğin kutsallığına inanan, helal lokmanın peşinde koşan, ülkesi ve milletinin değerleri için her fedakârlığı yapmayı göze alan bütün insanların Allah rızkını helalinden bol versin” şeklinde noktaladı.
Ahilik ile ilgili olarak programda söz alan Anadolu-Sen Konfederasyonu Mustafa Güçlü de konuşmasında şunları söyledi;
“20 yılıdır Ahilik ile ilgili incelemelerde bulunuyorum. Derdimiz Ahiliği günümüze nasıl taşırız, iş ahlakını günümüzde nasıl tekrar ayağa kaldırıp ekonomik olarak büyüme noktasında gençliğimizi harekete geçirebiliriz. 2021 yılının Ahili Yılı olması ümitlerimizi arttırdı” dedi.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Doç. Dr. Oğuzhan Aydın Yesevi’den bir giriş yaparak; ‘Bismillah deyip beyan ederek hikmet söyleyip talep edenlere inci cevher saçtım ben işte’ bizim geleneğimizde Ahi kültürümüzde sözler besmelenin sırrı ile başlar, daha sonra Allah’a hamledilir ve salveleyle Peygamberimize de selam edilir” diyerek Ahilik hakkında geçmişten günümüze örnekler verdi.
ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran
“Ahilik çok önemlidir. Keşke bugün ahiliği yaşıyor olabilseydik. Hem kültür, hem ahlak ne varsa o dönemden bu döneme ahilik bize öğretti. İstediğimiz anlamda taşıyamadık. Ama umarım ATO bu anlamda öncülük edecektir. Ama biz orayı yaşamak istiyoruz. Ticaret ne demektir, söz ne demektir, ticaret ahlakı, zanaatkar, iş yeri sahibi, çırak, kalfa, büyük-küçük, ana baba ata söz ne demektir Ahilik kavramı bize bunu öğretti” dedi. ATO olarak 5 coğrafi tescilin alındığını belirten Baran, Gölbaşı Andezit taşı için de müracaat ettiklerini aynı zamanda belirtti.
Son olarak Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan söz aldı. Bilgihan konuşmasına Ahiliğin yaşam felsefesi olduğunu belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti;
“Ahilik öncelikle bir yaşam felsefesidir. Ahi aynı zamanda dertli insan demektir. İyilikte, komşusuna dertlenen, işini iyi yapmak için dertlenen demektir.
Bu yıl Ahi Evran yılı. Aslında Ahilik hepimizin yaşamında temel değer, temel felsefesi olması gereken en önemli unsurlar birisidir. Ahi Evran, ‘esnafların kendi arasında örgütlenene bileceğini, kendisi için örgütlendiğinde kendi değerini korumak için bazen birbirini ile de çatışabilir’ diyor. Bugün konuştuğumuz şeyler aslında o gün vücut bulan şeylerdir. Esnaf kendi arkadaşını koruyan, kendi meslektaşını kollayandır. Bütün bunları yaparken de hissettirmeden yapandır” şeklinde konuştu.
Konuşmalarının ardından Mogan Teknik ve Mesleki Okulu öğrencilerin Ahilik ile ilgili şiirleri okumasının ardından temsili kuşak bağlama töreni ve Seğmenlerin gösterisi gerçekleşti.
Plaket takdiminin ardından program 30. Komite Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları tarafından hazırlanan andezit taşı sergisi ile son buldu.
Öğretmenler evinde düzenlenen Ahilik programına gölbşaı kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, 30. Komite Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi ATO Meclis Üyesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, STK temsilcileri, muhtarlar katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim