• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara : 14 °C
  • İstanbul : 18 °C
  • İzmir : 19 °C

Abdullah Gül konuşuyor

05.09.2013 12:47
Abdullah Gül konuşuyor
Türkiye'nin karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve haberleşme sektörlerine ait 2023 ve 2035 yılı hedefleri belirleniyor.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki, 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası'na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da yer alıyor.

Şura İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Şura Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oral Erdoğan şuranın içeriğine dair bilgiler aktardı. Daha sonra kürsüye gelen İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu söz aldı. Şura'dan İstanbul'un ulaşım sorunlarına çözüm içeren sonuçlar çıkmasını dileyen Mutlu şunları söyledi:

İSTANBUL'A HER GÜN 500 FAZLA VASITA YOLA ÇIKIYOR

"Bilgi çağı içinde önemli olgu iletişim ve haberleşmenin bilgi çağında çok belirleyici olma özelliğidir. Zaman ve zamana karşı hız olgusu önemli gerçek. Bu çağda ulaşım sektörü çok belirleyici özellik arzediyor. İstanbul 3 milyondan fazla motorlu aracın kullandığı, zenginleşmeyle birlikte her gün 500'den fazla vasıtanın şehre çıktığı bir şehir. Bu münasebetle şehrimize yönelik değerlendirmeler çıkacağını düşünüyorum."

Mutlu'nun açıklamalarından sonra Şura'yı tanıtan kısa bir film konuklara gösterildi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşma yaptı:

"İstikrarın ve güvenin getirdiği gelişim süreci bize yeni hedefler koyma fırsatı sunmuştur. Ulaşan erişen bir Türkiye vardır artık. Şimdi Aynı kalitede aynı hızda bölgesel farklılıkları ortadan kaldıran hızlı iletişim sağlama zamanıdır. Türkiye jeopolitik konumuyla dünyanın en stratejik bölgelerinden yer almaktadır.

153 YILLIK RÜYA GERÇEK OLUYOR

Hükümet olarak tek bir hedefe yöneldik. Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmaktır. Geçmişte güzel projeler hep hayal edildi, hep hayal olarak kaldı. Önce hayal ettik ardında birbir gerçekleştirmeye başladık. Bunu istikrarlı siyasi yapıya borçluyuz. Yapılamaz zannedilenleri yaptık. Yüksek hızlı trenle seyahati başlattık. Hava yolunu halkın yolu yaptık. Sözde değil özde denizci millet yolunda önemli mesafeler aldık. Marmarayla 153 yıllık rüyayı gerçekleştirmek üzereyiz.

15 İLE YÜKSEK HIZLI TREN

Hedefimiz 15 ili hızlı trenle birbirine bağlamak. Demiryollarının Yüzde 70'ini tamamen yeniledik. Yerli demiryolu sanayimizi geliştirmeyi başarmış olduk. Demiryolu projelerinin Tamamı bittiğinde 1 yılda ülkenin tasarrufu 1milyar lira olarak gerçekleşecek.

Bölünmüş yollarda 16 350 km hizmete aldık. Boğazın yeni incisi Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü 2015'te hizmete almayı planlıyoruz. Büyük projeler büyük düşünmekle gerçekleşir. Mamara ile Karadenizi bağlayacak Kanal İstanbul'un çalışmalarını başlatmış bulunuyoruz. Bu oranı 2023'e kadar yüzde 1'in üstünde tutma mecburiyeti açıktır.

150 milyon yıllık yolcu kapasiteye ulaşacak İstanbul Havalimanı dünyanın en büyük havalimanları arasında yerini alacaktır. THY'yi marka yaparak dünyanın sayılı oyuncuları arasına soktuk.

Kuzey Ege Çandarlı limanının yapımına başladık. Marinaların kapasitesine 50 bine çıkaracağız. İnternet kullanıcı sayısı 50 milyona ulaşmıştır. 30 milyon olan geniş bant erişimi hedefini 2023 için 45 milyona yükselttik .

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 1'İ ALTYAPIYA YATIRIM

2035 hedefleri için ulaşım iletişim altyapısına yatırım yapma ihtiyacı açıktır. Milli gelirin yüzde 1'i oranında altyapıya kaynak ayırır hale geldik. Bu oranı 2023'e kadar yüzde 1'in üstünde tutma mecburiyeti açıktır.

DENGELİ, KATILIMCI, KALİTELİ, KESİNTİSİZ, HIZLI ERİŞİM

İnsana çevreye tarihe duyarlı katılımcılık ilkelerini benimseyen yerel tabana hitap ederken küresel entegrasyonu ihmal etmeyen yüksek kalitede kesintisiz hizmet perspektifi sunan eşit dengeli sürdürülebilir kalkınma hamlelerini esas alacak hızlı erişim sistemini ülkemize kazandırmak ve devam etmektir."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşuyor:

"İtiraf etmem gerekir ki ben de sizlerden farklı değilim. Sosyal medyanın imkanlarından yararlanmaya gayret ediyorum. Hedefimiz Şura'nın katılımcı zenginliğinden istifade ederek 2023 hedeflerini gözden geçirmektir. Sınırlar şeffaflaştı, engeller kalktı. Bilişim teknolojilerindeki yenilikler toplumların kimyasını değiştirdi. Teknolojiye gem vurmak mümkün olmadığına göre ileride pek çok yeniliklikle karşılaşacağız. Bu durumu en iyi anmaları gerekenler ülkeleri yönetenlerdir.

İletişim ve ulaştırma sektörü esneklik ve verimliliği öne almalıdır. Dünya üzerinde coğrafi alanın bölge olarak adlanması için ulaşım ve iletişim ağlarının olması şarttır. Temel ihtiyaç ağlarla o ülkelerin birbirine bağlanmasıdır. İpek yolu olmadan Avrasya'dan bahsetmek mümkün müdür? AB gibi projeler kıtaların kaderini değiştirmiş barış ve refahın lokomotifi olmuştur.

Marmaray'ın üzerine modern ipekyolu olarak adlandırılan orta koridoru bina etmek üzereyiz. Londra'dan kalkan tren Bakü-Tiflis üzeinden kesintisiz Pekin'e ulaşması hedefleniyor. 

Önümüzdeki dönemde neler yapılacağıdır? Ülkemizi çağın şartlarına uygun hazırlamak en temel şiarımızdır. Sınır aşan projelerle işbirliğine açık olduğumuzun altını çizmek istiyorum.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2008 Gölbaşı Taraf | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim