YAZA GİRERKEN
YAZA GİRERKEN
Bilge 2000 Dershanesi Rehber Öğretmeni Dilek Aker, yaz mevsimine girdiğimiz şu günlerde öğrencileri ve velileri, yaz rehavetine kapılmamaları için uyardı.
Dilek Aker, yaza girdiğimiz şu günlerde öğrencileri rehavete kapılma tehlikesi beklediğini ifade ederek, soğuk kış aylarından sonra gelen güneşli ve sıcak havaların oyun ve gezmeye davet ederken öğrencilerde ders çalışma isteksizliği oluşturduğunu, birçok öğrencide yorgunluk, halsizlik, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülmeye başlandığını söyledi.
Rehber öğretmen Dilek Aker sözlerini şöyle sürdürdü ;
Sıcak ve güneşli günler öğrencinin kapalı mekandan uzaklaşma isteğini artırıyor,öğrenciler odalarına kapanıp ders çalışmak yerine açık havada oynamayı, dolaşmayı, arkadaşlarıyla birlikte olmayı tercih ediyor.Bu da öğrencilerin eğitim kurumlarında devamsızlık problemlerini artırıyor, diğer yandan özelliklede sınava hazırlanan öğrencilerde ki performans düşüklüğü ; çocuklarının eski performanslarını koruyamadıklarını söyleyen veliler içinde kaygı uyandırıcı duruma yol açıyor.Çocuklarının derslere olan ilgilerinin azaldığından yakınan veliler çocuklarını doğru yönlendirmek için eğitim kurumlarıyla olan diyaloglarını artırıyor.
MOTİVASYON ÇOK ÖNEMLİ
Aker Çocukların bu dönemi aşmalarında anne ve babaların uygulayacağı doğru motivasyon çocukların bu dönemi aşmalarında elbette ki büyük önem taşımaktadır; ama asıl belirleyici olan öğrencinin sınava neden hazırlandığını ve neyi hedeflediğini bir kez daha gözden geçirmesidir. Bir tarafta iyi bir lise, iyi bir üniversite eğitimi ; diğer tarafta dışarıdaki havanın güzelliği arasındaki seçim öğrencinin geleceğini belirleyecektir. Büyük başarılar ancak büyük fedakarlıklarla gerçekleşir. Bu günlerin oluşturduğu rehaveti yenemeyenler yarının gelmesinden endişe duyacaklardır. Sınavda başarılı olmak yarışı son ana kadar bırakmayarak yarıştan kopmaların arttığı bu dönemde daha fazla çalışmaktan geçmektedir. Başarılı olmayı hedefleyen her öğrencinin isteklerinden ,zevklerinden, uykusundan ve çeşitli sosyal aktivitelerden fedakarlık yapması gerekir.Başarı, öğrencinin kendi gücünü amaçları doğrultusunda kullanmasına bağlıdır, kendisini ders çalışmaktan alıkoyan her şeye rağmen ders çalışarak başarılı olacağını unutmamalıdır. Şeklinde konuştu.
Dilek Aker yazın rehavetinden kurtulmak için alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı;
- Olumlu düşünün , kontrolün sizde olduğunu anımsayın Başarabilirim diye tekrarlayın.
- Hedefinizle şu an bulunduğunuz durum arasında iyi bir değerlendirme yapın, hedeflerinizle durumunuz arasında ciddi farklar varsa kendinizi gözden geçirin, hedeflerinize yaklaştıysanız ondan uzaklaşmamak için konu tekrarları yapın ve bol bol soru çözün.
- Düzenli ve sistemli bir ders çalışma programı hazırlayın. Sistemli bir ders çalışma programıyla çalışan öğrenci ne çalışayım diyerek kararsızlığa düşmez ve zaman kaybetmez, sürekli hedeflerini hatırlayarak kendini disipline eder.
- Bedenimiz bahar aylarında özellikle de B ve C vitaminleri ile potasyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle meyve, sebze, patates ve kayısı tüketimini arttırın.
- Uyku düzenine dikkat edin. Rahat bir uyku için yatağa girmeden önce stres oluşturan durumları aklınızdan çıkarın.
- Uzun süre ders çalışmanın vereceği rahatsızlıktan ve isteksizlikten kurtulmak için hareket edin, dinlenmek için ara sıra yürüyüş yapın.
- Ders dinlerken veya çalışırken not tutun öğrendiğiniz kavramların anlamlarını kavramaya çalışın ve işe yarayacağını düşünün. Bilgiler zihinde ne kadar çok anlamlandırılırsa zihinde kalma ve hatırlama olasılığı o kadar artacaktır.
- Verimli bir ders çalışma için ulaşmak istediğiniz hedefin çekim gücünü kullanın. İyi bir öğrenmenin gerçekleşmesi mutlak amacın belirlenmesiyle mümkündür. Bu amaç sizin itici gücünüz olacaktır.
- Çalışma sırasında zaman zaman ara verip telefon konuşması yapmak, televizyon izlemek dikkati dağıtıcı etki yapar. Verimli ders çalışmanın yolu bu molaları uygun zaman aralıklarında gerçekleştirmektir. Bu gibi etkinlikleri çalışma bitiminde yaparak kendinize bir ödül vermiş olursunuz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tel : 0312 484 23 84 0541 200 20 19 0533 966 12 89 | Faks : 485 04 53 | Haber Yazılımı: CM Bilişim